Направо към съдържанието

Арнолд Мостович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арнолд Мостович
Arnold Mostowicz
Роден6 април 1914 г.
Починал3 февруари 2002 г. (87 г.)
Варшава, Полша
Професияписател, журналист, преводач, лекар
Националност Полша
Активен период1977 – 1999
Жанрнаучно-популярна литература, биография, мемоари
Темабиология, космос, НЛО, спомени за Холокоста
СъпругаЯдвига Игнаси
Децасин
Уебсайт
Арнолд Мостович в Общомедия
Гробът на Арнолд Мостович

Арнолд Мосто̀вич (на полски: Arnold Mostowicz) е полски журналист, преводач, лекар и писател на произведения в жанра научно-популярна литература, биография и мемоари.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Арнолд Мостович е роден на 6 април 1914 г. в Лодз, Полша, в еврейско семейство. В периода 1932 – 1939 г. изучава медицина в Тулуза. Завръща се в Полша малко преди избухването на Втората световна война. По време на обсадата на Варшава работи в детската болница „Исус“. След превземането на столицата от немската армия, през октомври 1939 г. се завръща в Лодз. Там е въдворен в еврейското гето и в продължение на 4 години работи като лекар в инфекциозна и спешна болница. След ликвидирането на гетото е изпратен в концентрационния лагер Аушвиц, после в Грос-Розен, Цеплице и накрая в Дорнхау. Родителите му загиват в Треблинка. През 1945 г. се връща в Полша.

След войната се отказва от медицината и започва да работи като журналист. Става заместник главен редактор на „Трибуна долносилезка“ във Вроцлав и като организатор в „Газета Познан. През 1949 г. работи в „Газета Краковска“, а в периода 1951 – 1952 г. е главен редактор на „Дзиеника полскиего“. В периода 1955 – 1969 г. е главен редактор на варшавското сатирично списание „Шпилки“. През периода 1956 – 1963 г. прекарва много делови пътувания в чужбина в ГДР, СССР, Югославия, Австрия, Италия, Франция и Китай. След антисемитска кампания го освобождават от „Шпилки“. Работи в списанието „Ти и аз“, а след прекратяването му е пенсиониран. Прави праводи на френски хумористи и сатирици, непознати дотогава в Полша.

През 70-те години започва да пише научнопопулярни книги предимно в областта на биологията и темите за НЛО. През 70-те и 80-те години заедно с Богуслав Полч и Алфред Горни той създава серия комикси, боговете от космоса, въз основа на хипотезите на Ерих фон Даникен, които по това време са били много популярни в европейските страни.

Публикува и мемоари, посветени на Лодз – „Żółta gwiazda i czerwony krzyż“ (Жълта звезда и червен кръст), „Ballada o Ślepym Maksie“ (Балада за слепия Макс) и „Łódź, moja zakazana miłość“ (Лодз, моя забранена любов) Придобива световна известност след участието си в документалния филм от 1998 г. „Фотографът“ на Дариуш Яблонски, в който призовава за историческата истина на Холокоста и разказва за гетото в Лодз. През 1995 г. става президент на Фондация „Монтетуум Юдаикум Лодзенсе“, чиято цел е да се грижи за културното наследство на евреите в Лодз. В продължение на много години е председател на Асоциацията на евреите ветерани и жертви от Втората световна война и е съорганизатор на Фондацията за полско-германското помирение. През 1998 г. е удостоен с отличието „почетен гражданин на Лодз“.

Арнолд Мостович умира на 3 февруари 2002 г. във Варшава. Погребан е във военното гробище „Паузаки“ във Варшава.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Biologia zmienia człowieka (1977)
  • My z kosmosu (1978)
    Ние от Космоса, изд.: „Хр. Г. Данов“, Пловдив (1989), прев. Божидар Барбанаков
  • Bogowie z kosmosu (1978 – 1982) – сценарий на комиксите на Алфред Горни
  • Biologia zmienia medycynę (1982)
  • Biologia uczy myśleć (1988)
  • Żółta gwiazda i czerwony krzyż (1988)
  • O tych co z kosmosu (1987)
  • Opóźniony zapłon (1989)
  • Zagadka Wielkiej Piramidy (1991)
  • Miłość z wariatem w tle (1993)
  • Spór o synów nieba (1994)
  • Ballada o Ślepym Maksie (1998)
  • Łódź, moja zakazana miłość (1999)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Arnold Mostowicz в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​