Артабан II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Артабан II
Coin of Artabanus II, Seleucia mint.jpg
Роден
Починал

Религия Зороастризъм
Семейство
Род Аршакиди (Партско царство)
Деца Вардан
Готариз II
Артабан II в Общомедия
Монета на Артабан II

Артабан II (по-рано считан за III) е владетел на Партия от династията на Арсакидите. Управлява около 10/1138 г.[1][2][3]

Член на източния Арсакидски клон близък с номадите дахи, Артабан II бил издигнат на трона от партските магнати които отхвърлили про-римски настроеният Вонон I. След оспорвана вътрешна война Артабан успява да се наложи в столицата Ктезифон, докато Вонон избягал при римляните. Новият владетел избил повечето арсакидски принцове, но предпочел да запази мира с Рим.

Управлението на Артабан II било белязано с множество бунтове на недоволните благородници и васали, както и с надигания на народите в Месопотамия. През 35 г. партският владетел прави неуспешни опити да наложи синовете си Аршак и Ород като царе на Армения, което едва не довежда до война с Рим. По същото време част от партските аристократи, недоволни от властта на Артабан II, се обърнали към римския император Тиберий с желание да изпрати при тях принц Тиридат, внук на Фраат IV, за да го издигнат за цар.

През 36 г. Артабан II бил свален и заедно с привържениците си бил принуден да избяга на изток, а Тиридат III заел трона. Той обаче се обявил за васал на римляните, с което загубил поддръжата на партите, а през 37 г. Артабан II се завърнал от Хиркания с армия от дахайски и скитски наемници и отново наложил властта си. Само година по-късно Артабан II бил изправен пред нов междуособен конфликт и намерил убежище при васалния му владетел на Адиабена, но починал преди да се възцари отново. Наследяват го синовете му Вардан и Готариз II между които започва война за трона.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. K. Schippmann: Artabanus II (r. A.D. 10/11 – ca. 38). Encyclopaedia Iranica, Vol. II, Fasc. 6 (1986), pp. 647 – 650
  2. Mehrdad Kia – The Persian Empire: A Historical Encyclopedia (Volume 1), ABC-CLIO (2016), p. 176 – 178
  3. Matthew Bunson – Encyclopedia of the Roman Empire, Facts On File, Inc. (1994; 2002 — Revised Edition), p. 46 – 47/Artabanus III

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]