Фраат IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фраат IV
Drachm of Phraates IV, Mithradatkirt mint.jpg
Роден
Починал
Семейство
Род Аршакиди (Партско царство)
Баща Ород II
Майка Лаодика
Братя/сестри Пакор I
Съпруга Муса Партска
Деца Фраат V
Вонон I
Фраат IV в Общомедия

Фраат IV е владетел на Партия от династията на Арсакидите. Управлява от 37 пр.н.е. до 2 пр.н.е.. Син на Ород II когото убива и наследява след смъртта на брат си Пакор I.

При възкачването си Фраат IV убива всичките си тридесет братя. През 36 пр.н.е. римският генерал Марк Антоний нахлува в Медия, но скоро е принуден да се оттегли докато партите възстановяват властта си там.

През 30 пр.н.е. избухва бунт сред приближените на царя и трона е узурпиран от Тиридат II. Фраат IV е принуден да избяга при скитите, но на следващата година се завръща и с тяхна помощ отново идва на власт. Тиридат се спасява в Сирия при римляните, а няколко години по-късно прави нов опит за узурпация срещу тираничният и непопулярен владетел. За да не го пуснат отново Фраат IV сключва мирен договор с Октавиан Август, връща римските знамена пленени в битката при Кара, отказва се от претенциите си в Армения и дори изпраща петима от синовете си като заложници в Рим.

Фраат IV получава като подарък от Октавиан Август италийската конкубина Муза, която става една от неговите жени. Нейният син Фраатак (Фраат V) е определен за наследник и се възкачва на трона, след като царя е убит с участието на Муза.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]