Астерикс Галът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Астерикс Галът
Astérix le Gaulois
Asterix der Gallier.jpg
РежисьориРей Гюсънс
СценаристиЕди Латес
Джос Марисен
Ласло Молнар
Базиран наАстерикс Галският герой“ на Рене Госини и Албер Юдерзо
В ролитеняма
МузикаЖерар Калви
Филмово студиоDargaud Films
РазпространителFlag of Bulgaria.svg MayStarFilm
Flag of Bulgaria.svg Мултивижън
ЖанрПриключенски
Сатира
ПремиераFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg 20 декември 1967
Времетраене68 мин.
СтранаФранция
Белгия
Езикфренски
Хронология
Астерикс и Клеопатра
Fleche-defaut-droite-bord.svg
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Астерикс Галът“ (на френски: Astérix le Gaulois) е френско-белгийски пълнометражен анимационен филм, екранизация по първата книжка от френската комикс поредицата за галския герой АстериксАстерикс Галският герой“ на Рене Госини и Албер Юдерзо. Лентата е режисирана от белгийския режисьор Рей Гюсънс и продуцирана от издателя на комикс сериите „Dargaud“.

Сюжетът се придържа към историята от комиксът. Галският герой Асерикс и неговия приятел Панорамикс са пленени от римляните, които искат да научат тайната на вълшебната отвара. Похитителите обаче не подозират за хитростта на своите пленници.

Кинопродуктът дава начало и на серия от анимационни и игрални филми по поредицата комикс албуми.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

50 г. пр. Хр. Юлий Цезар завладява почти цяла Галия. Едно малко селце устоява на атаките и е окупирано от римските легиони. Астерикс, героят на селото, е нападнат от четирима римски легионери. Малкият гал с лекота се справя с неочакваната засада. Победеният патрул се завръща в легиона Хамсуитхам, където |Фоний Балоний решава да разкрие тайната на необикновената сила на непобедимите галите. Чрез „игра на столове“ Балоний избира |Калигула Минус, да се внедри като шпионин в селото. Минус е преоблечен като гал, окован и придружен от римски патрул, който минава покрай галите. Астерикс и Обеликс спасяват маскирания римлянин, мислейки го за пленник, и го въвеждат в селото. Там го запознават с Панорамикс, който приготвя вълшебна отвара, даваща нечовешка сила. По настояване на Минус жрецът дава от магическото питие на госта. Малко след това шпионинът е разкрит и с помощта на придобитата свръхестествена сила, се измъква от галите.

Фоний Балоний научава за тайнствената отваря и нарежда на легионерите да му докарат Панорамикс. Жрецът отива сам в гората за имел и е заловен. Отведен е в легиона, където отказва да признае рецептата на отварата, въпреки „мъченията“. Астерикс, притеснен от забавянето на Панорамикс, тръгва да търси своя приятел. Чрез малоумен селянин-каруцар малкият гал успява да се вмъкне в легиона. През нощта той се промъква по палатките. Натъква се на разговор между Балоний и Марк Сиропий, в който двамата разкриват плановете си за господство над Римската империя. Намира Панорамикс и римляните обсаждат двамата в палатката на жреца. Астерикс се предава и е окован, заедно със своя приятел. Панорамикс не издържа да гледа как „мъчат“ малкия гал и се съгласява да разкрие рецептата си.

Прищевките на жреца отчайват Балоний. Накрая е приготвена някаква отвара. Съмнявайки се в приготвената напитка, Балоний дава първи да опита от нея глупавия селянин. След като вижда, че действа, римляните се нахвърлят жадно на котлето. Отварата вместо да даде нечовешки сили, кара брадите и косите на нейните консуматори да растат скоростно. Скоро целият легион се побърква от това необичайно въздействие. Панорамикс се смилява и приготвя противоотрова. Заедно с нея прави и вълшебната отвара, която е изпита от Астерикс. Балоний отново проявява своето самомнение, но след като се убеждава, че напитката действа, легионъг я изпива за секунди. Балоний заповядва да арестуват галите. Астерикс обезврежда нападателите и избягват с друида. Отвън ги чака гарнизон от легионери, предвождани от Юлий Цезар. Римският пълководец заповядва на Балоний да освободи невинните гали. Селото посреща героите с празненство.

Край на разкриващата сюжета част.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

 • Астерикс – дребничък гал, герой на непримиримото село, който повече се осланя на хитростта си, отколкото на силата си. Негов най-добър приятел е Обеликс, с който ловува гликани с голи ръце, и жреца Панорамикс, от чийто вълшебна отвара придобива нечовешка сила.
 • Панорамикс – друид на галското село, който приготвя тайнствена отвара даваща нечовешка сила на човека, който я вкуси. С помощта на нея галите одържат римляните, с което жреца става основна цел на враговете. Най-добрите приятели на Панорамикс са Астерикс и Обеликс.
 • Фоний Балоний – алчен и гневлив предводител на легиона Хамсуитхам. Иска с помощта на вълшебната отваря да стане новия цезар на Римската империя. Често крои подли планове зад гърба на колегите си и рядко одържа на думата си. Дебел и мързелив.
 • Обеликс – най-добрият приятел на Астерикс, чийто любимо занимание е носенето на менхири и яденето на глигани. Като малък е паднал в котела с вълшебната отвара, от което е надарен непрестанно с нечовешка сила. Панорамикс му забранява да пие от отварата.
 • Калигула Минус – дребничък римлянин, който става шпионин в галското село. Често служи за присмех на колегите си, заради своята слаботелестност.
 • Марк Сиропий – подъл римлянин, приближен на Фоний Балоний. Иска да стане цезар на Рим и да хвърли Балоний в затвора.
 • Глупав каруцар – селянин, който се двоуми дали да продаде талигата или воловете, които я теглят.
 • Юлий Цезар – пълководец и диктатор на Римската република, който изпитва скрит страх към непримиримите гали.
 • Стримовикс – изтънчен бард на селото, чийто съселяни не оценяват нито свиренето му нито гласа му.
 • Тонабрикс – смелият пълководец на селото, за който римляните са коварен враг.
 • Мъчителя – римлянин с нестандартни методи за мъчения.
 • Тилий Октоподий – римски войник, който намира ягоди за Панорамикс.
 • Патрулий Пунтий – приближен на Фоний Балоний.

Премиера във Франция и чужбина[редактиране | редактиране на кода]

В началото „Астерикс Галът“ е плануван да бъде пуснат директно за френската телевизия. Вместо това продуктът се завърта по киносалоните. Филмът е продуциран от френското издателство „Dargaud“, което седи зад поредицата от комикси за галския герой. Рене Госини и Албер Юдерзо не участват в направата на анимационната лента и не одобряват напълно крайния резултата. Двамата автори взимат участие в процеса на направа върху следващите анимации за Астерикс.

Англоезичната версия на филма предлага различни имена на персонажите, от тези, с които са представени в комикса: Гетафикс става Панорамикс, Виталстатистикс става Тонабрикс и барда Кокофоникс – Стопдъмюзикс. Някои наименования се използвани и в българския дублаж на лентата.

„Астерикс Галът“ прави премиера в Западна Германия (ГДР) през 1971 г. с немски дублаж, който на някои места диалогът липсва. Нов превод е създаден през 1984 г. с различен актьорски състав. Версията от '84 включва и нов саундтрак, направен от електронните немски музиканти Клаус Зюбал и Ханс Киес.

VHS и DVD издания[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е издаден на видео касета в България през 1999 г. от „MayStarFilm“ заедно с дотогавашната цяла поредица от анимационни филми – всички дублирани на български език. През 2006 г. лентата се появява и на DVD, като подарък към вестник „Уикенд“, с различен български дублаж. Три години години по-късно филмът е преиздаден в различна обложка по дизайн на „А Дизайн ЕООД“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]