Насър (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Асуански язовир)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Насър.

Поглед от Абу Симбел

Асуанският язовир е голямо изкуствено езеро на река Нил в Южен Египет и Северен Судан. Египтяните наричат своята част от езерото (по-голямата - 83%) езеро Насър (на арабски: бухайрат насир), а суданците наричат своята част езеро Нубия.

Египетското име на езерото е дадено в чест на египетския президент Гамал Абдел Насър, който е вдъхновител и главен организатор на проекта на Асуанския язовир.

Езерото е създадено в резултат от изграждането на Асуанската язовирна стена („Високата стена“) между 1892 и 1902 г. от британския инженер Уилям Уилкокс (William Willcocks). В периодите от 1907 до 1912 и от 1929 до 1939 г. се надграждат 54 m. Между 1958 и 1971 г. е изградена нова стена на 7 km южно от старата с помощта на инженери от СССР.

Езерото „Насър“ е с дължина 550 km, а в максималната си ширина от 35 km достига близо до Тропика на Рака. Простира се на площ 5250 km², а водният му капацитет е 157 km³.

Изграждането на езерото позволява на Египет да се справи с проблемите, които идват от ежегодните наводнения по долината на Нил. Наред с това то осигурява водните ресурси, необходими за култивиране на части от пустинята.

Същевременно изграждането на гигантския язовир води до екологични и демографски трудности, както и проблеми, свързани с опазването на културното наследство в региона. Множество ценни археологически обекти остават под водите на езерото. Най-важните са преместени, блок по блок, и разположени на нови терени. Най-известният обект, преместен по този начин, е храмът Абу Симбел, а освен него също храмът на Изида на остров Филе, храмът от Тафис.

Териториите, залети от водите на езерото „Насър“, са били населявани от нубийци. Всички те са били изселени съответно в Судан и Египет. До днес съществуват проблеми с интеграцията на това население. Изграждането на язовира води до екологични проблеми, с които например се свързва ерозирането на земи по делтата на Нил.

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.