Насър (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Поглед от Абу Симбел

„Насър“ (на арабски: бухайрат насър) е голямо изкуствено езеро в Южен Египет и Северен Судан. По-точно, „езерото „Насър“ се нарича по-голямата част (83%) от езерото, която се намира на египетска територия, а суданците предпочитат да наричат своята част езеро Нубия.

Езерото е създадено като резултат от изграждането на Асуанската язовирна стена („Високата стена“) между 1892 и 1902 г. от британския инженер Уилям Уилкокс (William Willcocks). В периодите от 1907 до 1912 и от 1929 до 1939 г. се надграждат 54 m. Между 1958 и 1971 е изградена нова стена на 7 km южно от старата с помощта на инженери от тогавашния СССР. Проектът е силно полуляризиран в социалистическия блок.

Езерото „Насър“ е с дължина 550 km, а в максималната си ширина от 35 km достига близо до Тропика на Рака. Простира се на площ 5250 km², а водният му капацитет е 157 km³.

Египетското име на езерото е дадено в чест на египетския президент Гамал Абдел Насър, който е вдъхновител и главен организатор на спорния проект на Асуанския язовир.

Изграждането на езерото Насър позволява на Египет да се справи с проблемите, които идват от ежегодните наводнения по долината на Нил. Наред с това то осигурява водните ресурси, необходими за култивиране на части от пустинята.

Същевременно изграждането на гигантския язовир води до екологични и демографски трудности, както и проблеми, свързани с опазването на културното наследство в региона. Множество ценни археологически обекти остават под водите на езерото. Най-важните са преместени, блок по блок, и разположени на нови терени. Най-известният обект, преместен по този начин, е храмът Абу Симбел, също храмът на Изида на остров Филе, храмът от Тафис.

Териториите, залети от водите на езерото „Насър“, са били населявани от нубийския етнос. Всички те са били изселени в Судан или Египет. До днес съществуват проблеми с интеграцията на това население. Екологичните проблеми, до които води изграждането на язовира, се свързват с ерозирането на някои земи по делтата на Нил.

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.