Насър (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Поглед от Абу Симбел

„Насър“ (на арабски: бухайрат насир) е голямо изкуствено езеро в Южен Египет и Северен Судан. По-точно, „езерото „Насър“ се нарича по-голямата част (83%) от езерото, която се намира на египетска територия, а суданците предпочитат да наричат своята част езеро Нубия.

Езерото е създадено като резултат от изграждането на Асуанската язовирна стена („Високата стена“) между 1892 и 1902 от британския инженер Уилям Уилкокс (William Willcocks). В периодите от 1907 до 1912 и от 1929 до 1939 се надграждат 54 м. Между 1958 и 1971 е изградена нова стена на 7 километра южно от старата с помощта на инженери от тогавашния СССР. Проектът е силно полуляризиран в социалистическия блок.

Езерото „Насър“ е с дължина 550 км, а в максималната си ширина от 35 км достига близо до Тропика на Рака. Простира се на площ 5250 km², а водният му капацитет е 157 km³.

Египетското име на езерото е дадено в чест на египетския президент Гамал Абдел Насър, който е вдъхновител и главен организатор на спорния проект на Асуанския язовир („Високата стена“).

Изграждането на езерото Насър позволява на Египет да се справи с проблемите, които идват от ежегодните наводнения по долината на Нил. Наред с това то осигурява водните ресурси, необходими за култивиране на части от пустинята.

Същевременно изграждането на гигантския язовир води до екологични и демографски трудности, както и проблеми, свързани с опазването на културното наследство в региона. Множество ценни археологически обекти остават под водите на езерото. Най-важните са преместени, блок по блок, и разположени на нови терени. Най-известният обект, преместен по този начин, е храмът Абу Симбел. Териториите, залети от водите на езерото „Насър“, са били населявани от нубийския етнос. Всички те са били изселени в Судан или Египет. До днес съществуват проблеми с интеграцията на това население. Екологичните проблеми, до които води изграждането на язовира, се свързват с ерозирането на някои земи по делтата на Нил.

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.