Атанас Атанасов (агроном)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атанас Атанасов.

Атанас Атанасов
български учен агроном, академик
Роден
14 август 1943 г. (75 г.)
Научна дейност
Област Агрономия

Атанас Иванов Атанасов е български учен - агроном, академик.

Завършва „Агрономство“ във Висшия селскостопански институт в София през 1967 г. Има редица специализации - в СССР, Франция, Унгария, Канада, Белгия. Придобива научни степени след защитени дисертации: кандидат на биологическите науки (1977) и доктор на селскостопанските науки (1989). Хабилитиран е за научни звания старши научен сътрудник: II степен (1982) и I степен (1989).

Член-кореспондент (1997) и академик (2003) на Българската академия на науките, на академиите на селскостопанските науки на Украйна и Русия, почетен доктор на Университета по земеделие и ветеринарна медицина в Клуж-Напока и на Академията на селскостопанските и горските науки на Румъния. Удостоен е с много международни награди.

Научните му изследвания са в областта на генетичните биотехнологии, на клоналното размножаване на при културни и диви растения, на геномиката. Автор е на метод за „инвитро“ отглеждани зародиши при царевица, слънчоглед, череша, лоза и др. Създава нови сортове и селекционни линии. Работи върху разработването и прилагането на законодателство за биобезопасност и контрол по използването на генетично подобрени растения, ГМО и др.

Научните му трудове са публикувани в повече от 170 престижни български и чуждестранни научни издания. Преподавал е в Софийския университет, Аграрния университет, Химико-технологичния и металургичен университет. Под негово научно ръководство са защитили 32 доктори на науките и 21 дипломанти.

Бил е директор на Института по генетично инженерство на Селскостопанската академия в Костинброд (1988-2004). Директор е на Агробиоинститут от 2001 г. Заемал е и други ръководни длъжности в своята научна област.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]