Аугусто Сесар Сандино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аугусто Сезар Сандино
никарагуански политик
Аугусто Сезар Сандино 
Роден: 18 май 1895 г.
Починал: 21 февруари 1934 г. (38 г.)

Аугусто Сезар Сандино Калдерон (на испански: Augusto César Sandino, 1895 – 1934) е никарагуански политически деятел, лидер на Национално-освободителната революционна армия по време на революционната борба в Никарагуа от 19271934 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1895 г. Баща му Григорио Сандино е заможен селянин, а майка му Маргарита Калдерон е негова любовница. До 12-годишна възраст Григорио Сандино отказва да признае Аугусто за свой син.

През 1921 г. Аугусто Сандино едва не убива сина на местен лидер на Консервативната партия, тъй като отправя обидни думи към неговата майка. В резултат е принуден да емигрира, като заминава първоначално за Хондурас, а по-късно - за Гватемала и Мексико.

По настояване на баща му и поради изтичане на давност за побоя над младежа през юни 1926 г. се завръща в Никарагуа. Там към него отношението е недобро от членове на семейството на младеж, когото наранява в миналото, и е принуден да замине към златоносните мини в Еспино Негро. Започва да произнася речи пред миньорите, предимно за социалното неравенство и необходимите промени.

Сандино (в центъра) на път за Мексико със свои съратници

През 1927 г. става водач на въоръжената опозиционна армия, бореща се с правителството на Никарагуа, зависимо по онова време от администрацията на САЩ и получаващо солидна финансова и военна помощ.

В резултат от от противопоставянето военните части на САЩ напускат страната, а правителството започва преговори със Сандино за разоръжаване на революционната армия.

В резултат на предателство Националната гвардия на Никарагуа, начело с бъдещия президент на страната Анастасио Гарсиа Сомоса, го залавя и малко по-късно го убива.

През 1980 г. е обявен за национален герой на Никарагуа.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]