Ахмед паша медресе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ахмед паша медресе
Ahmet Paşa Madrasah
Общ изглед от запад
Общ изглед от запад
Map of Kastoria center.png
40.5211° с. ш. 21.2631° и. д.
Местоположение в Костур
Вид медресе
Местоположение Костур, Гърция
Стил Османски
Конструкция зидана конструкция
Изграждане XVIII век
Ахмед паша медресе в Общомедия

Ахмед паша медресе (на гръцки: Μεντρεσές του Αχμέτ Πασά; на турски: Ahmet Paşa Madrasah) е медресе в западномакедонския град Костур, Гърция.

Медресето е разположено в Стария град, на улица „Диокитирио“ №3. Медресето е построено от Ахмед паша Дефтердар, син на Садък ага от Костур, който след 1731 – 1732 година става събирач на данъци в Морея (Пелопонес).

Общ изглед от юг

Медресето се състои от 14 позлатени стаи, всички с куполи, разположени около вътрешен двор. Една от стаите е стая за молитви, а останалите са били използвани като турска баня. Първоначално структурата има само една врата, а втората е добавена по-късно. Оригиналната врата е силно декорирана с геометрични и флорални мотиви, изработени от мозаечни камъни. Една стара снимка на медресето показва, че стените му са били шпакловани. При строежа са е използвана комбинация от камък и тухла, като най-горните фронтони и куполите имат ред тухли с назъбени ръбове. Оцелели са високите комини. Горните части на прозорците са сводести.

Документ от 5 ноември 1859 година показва, че вакъфът Ахмед паша има 15 магазина в Костур, но не е получил нито един наем от тях за предишните 7 години.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ahmed Pasha Madrasah and Library. // Traces of Ottoman. Посетен на 29 април 2014 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония