Ацерола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ацерола
Malpighia glabra blossom and fruit.jpg
Malpighia glabra blossom and unripe fruits.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Malpighiales
семейство: Malpighiaceae
род: Malpighia
вид: M. punicifolia Ацерола
Научно наименование
Уикивидове Malpighia glabra
Linnaeus, 1753 г.
Синоними
  • Malpighia glabra (Linnaeus, 1753)
  • Malpighia emarginata
Ацерола в Общомедия

Ацеролата (Malpighia punicifolia) е кръгъл или овален черешоподобен плод, с размер между 1 и 3 cm в диаметър. Узрялата ацерола придобива светло червен цвят, а вътрешността ѝ е мека и сочна с леко тръпчив вкус и жълта на цвят. Известна е още като барбадосова вишна, тропическа вишна или пуерториканска череша.

Произход и описание[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че ацеролата произлиза от полуостров Юкатан в Мексико. След откриването ѝ, тя е развъдена и в тропичните и субтропичните региони на света. Растението е голям и гъст храст, който може да достигне до 4,5 метра на височина. Макар да вирее в ниски и дъждовни места, то е издръжливо и на засуха. Ацеролите се нуждаят от защита от ветрове, защото коренната им система е близо до повърхността и лесно биват изтръгвани от силен вятър. Барбадосовата вишна започва да плоди 2 или 3 години след като е поникнала. Тъй като 90% от цвета на растението пада по време на цъфтене, плодовитостта е много ниска.

Усвояване[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като плодът се разваля и ферментира бързо след като е откъснат, се консумира веднага или се държи в хладилник. Ацеролата може да се яде сурова, да се използва за сладко, желе, пюре или сок. Използва се като източник на витамин C за направа на бебешки храни или като съставка за сладолед.

Хранителен състав[редактиране | редактиране на кода]

Плодът съдържа най-концентрираният натурален източник на витамин C, сто пъти по-голям от съдържанието в портокалите. Ацеролата е и добър източник на витамин А (бета-каротин).