Ацерола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ацерола
Malpighia glabra blossom and fruit.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
(без ранг):Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiosperms)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Малпигиецветни (Malpighiales)
семейство:Малпигиеви (Malpighiaceae)
род:Малпигия (Malpighia)
вид:Ацерола (M. glabra)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Ацерола в Общомедия
[ редактиране ]

Ацеролата (Malpighia punicifolia) е кръгъл или овален черешоподобен плод, с размер между 1 и 3 cm в диаметър. Узрялата ацерола придобива светло червен цвят, а вътрешността ѝ е мека и сочна с леко тръпчив вкус и жълта на цвят. Известна е още като барбадосова вишна, тропическа вишна или пуерториканска череша.

Произход и описание[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че ацеролата произлиза от полуостров Юкатан в Мексико. След откриването ѝ, тя е развъдена и в тропичните и субтропичните региони на света. Растението е голям и гъст храст, който може да достигне до 4,5 метра на височина. Макар да вирее в ниски и дъждовни места, то е издръжливо и на засуха. Ацеролите се нуждаят от защита от ветрове, защото коренната им система е близо до повърхността и лесно биват изтръгвани от силен вятър. Барбадосовата вишна започва да плоди 2 или 3 години след като е поникнала. Тъй като 90% от цвета на растението пада по време на цъфтене, плодовитостта е много ниска.

Усвояване[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като плодът се разваля и ферментира бързо след като е откъснат, се консумира веднага или се държи в хладилник. Ацеролата може да се яде сурова, да се използва за сладко, желе, пюре или сок. Използва се като източник на витамин C за направа на бебешки храни или като съставка за сладолед.

Хранителен състав[редактиране | редактиране на кода]

Плодът съдържа най-концентрираният натурален източник на витамин C, сто пъти по-голям от съдържанието в портокалите. Ацеролата е и добър източник на витамин А (бета-каротин).

  1. Malpighia glabra (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 4 януари 2023 г. (на английски)