БАРТ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

БАРТ (на английски: Bay Area Rapid Transit - Бърз Транспорт на Района на Залива), е метрото в района на залива на Сан Франциско, щата Калифорния, САЩ.

Дължината на линиите на БАРТ е 167 км, като в централните части на Сан Франциско, Оукланд и Бъркли те са подземни, между Оукланд и Сан Франциско минават през 5,7 километров тунел под Санфранциския залив, известен като "the Tube" ("Тръбата"), а в останалите части са наземни или понтонни. Системата на таксуване е сравнително по-скъпа от тези в Ню Йорк и Вашингтон и е базирана на пропътуваното разстояние и скоростта, плюс надбавки за преминаване през "Тръбата", за пътуване от/до Международно летище Сан Франциско и др. Еднопосочните такси варират между $1,40 и $7,65, като има намаления за възрастните и инвалидите (65%) и учениците (50%). Седмични и месечни карти няма. От влизането на системата в действие на 11 септември, 1972 г., автоматичното самотаксуване се извършва посредством билети (карти) с магнитни ленти. В момента тече процес на преминаване към безконтактна технология, която до края на 2007 г. трябва да улесни таксуването и прехвърлянето между всички транспортни системи в Залива, вкл. МЮНИ (общинския транспорт в Сан Франциско), Ей Си Транзит (AC Transit) (автобусната мрежа на Бъркли и Оукланд), пътническите кораби и др.

Линии[редактиране | редактиране на кода]

БАРТ има 5 линии: жълта, оранжева, зелена, червена и синя. За разлика от други метросистеми обаче, това цветово обозначение не е известно и рядко се ползва. Вместо това всеки влак се обявява според своето направление. Въпреки това направлението е написано на съответният цвет на линията на всеки влак най-отпред.

Метростанции[редактиране | редактиране на кода]

Карта на БАРТ

Начална/крайна станция, зелена линия: Фримонт - Дейли Сити...както и в обратна посока.

Галерии[редактиране | редактиране на кода]

Метростанции[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Друго метро[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]