БАРТ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
БАРТ
Bay Area Rapid Transit
Информация
Мясторайон на Санфранциския залив
Станции48
Пътници423 395
Уебсайтwww.bart.gov
Пусната11 септември 1972 г.
Дължина175 km
Брой линии7
Междурелсие1676 mm
Електрификация1000 V DC, трета релса
Работна скорост56 km/h (средна)
Схема
БАРТ в Общомедия

BART (на английски: Bay Area Rapid Transit – Бърз транспорт на Района на Залива) е метрото в района на залива на Сан Франциско, щата Калифорния, САЩ.

Дължината на линиите на BART е 167 km, като в централните части на Сан Франциско, Оукланд и Бъркли те са подземни, между Оукланд и Сан Франциско минават през 5,7 km тунел под Санфранциския залив, известен като „the Tube“ („Тръбата“), а в останалите части са наземни или понтонни. Системата на таксуване е сравнително по-скъпа от тези в Ню Йорк и Вашингтон и е базирана на пропътуваното разстояние и скоростта, плюс надбавки за преминаване през „Тръбата“, за пътуване от/до Международно летище Сан Франциско и др. Еднопосочните такси варират между $1,40 и $7,65, като има намаления за възрастните и инвалидите (65%) и учениците (50%). Седмични и месечни карти няма. От влизането на системата в действие на 11 септември 1972 г. автоматичното самотаксуване се извършва посредством билети (карти) с магнитни ленти. Тече процес на преминаване към безконтактна технология, която до края на 2007 г. трябва да улесни таксуването и прехвърлянето между всички транспортни системи в Залива, вкл. MUNI (общинския транспорт в Сан Франциско), AC Transit (автобусната мрежа на Бъркли и Оукланд), пътническите кораби и др.

Линии[редактиране | редактиране на кода]

BART има 5 линии: жълта, оранжева, зелена, червена и синя. За разлика от други метросистеми обаче, това цветово обозначение не е известно и рядко се ползва. Вместо това всеки влак се обявява според своето направление. Въпреки това направлението е написано на съответния цвят на линията на всеки влак най-отпред.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Друго метро[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]