Нюйоркско метро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Нюйоркско метро
MTA New York City Subway logo.svg
NYCSub A car exterior.jpg
Информация
Тип метро
Място Seal of New York City.svgНю Йорк
Станции 472
Пътници 1,762,565,419 (2015)
Пусната 27 октомври 1904 г.
Дължина 380 km
Брой линии 36
Междурелсие 1,370 mm

Карта
  • NYC subway-4D.svg
Нюйоркско метро в Общомедия


Нюйоркското метро (на англ.: New York City Subway), разположено в Ню Йорк, е най-голямата метро система в САЩ и една от най-големите обществени транспортни системи в света. Общата дължина на линиите е 1355 км (с включени складови помещения и жп депа), по протежението на които са разположени 468 метростанции.

Общ преглед[редактиране | редактиране на кода]

Станциите на Нюйоркското метро обхващат следните квартали: Манхатън, Бруклин, Куинс и Бронкс. Стейтън Айлънд има железопътна линия, която е открита през 1860 г. и използва подвижен състав модел R44, но няма връзки и не е официално част от Нюйоркската метро система, въпреки че е включена във всички официални карти на метрото от 1998 г. насам.

Всички линии преминават през Манхатън с изключение на линията (совалков превоз)[1] „Франклин Авеню“ (Franklin Avenue Shuttle) в Бруклин, линията „Рокауей Парк“ (Rockaway Park Shuttle) в Куинс и „Бруклин-Куинс Кростаун Локал“ (Brooklyn–Queens Crosstown Local), която свързва Бруклин и Куинс. Почти всички 468 станции на метрото (с изключение на две) се обслужват 24 часа в денонощието.[2] Въпреки названието си Нюйоркското метро не е изцяло подземно. Около 40% от метро системата е на повърхността (наземна или повдигната на платформи от стомана и бетон). Всички линии са отделени от уличното автомобилно движение и пешеходците.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата подземна линия на метрото е пусната в експлоатация през 1904 г., докато първата наземна е отворена близо 35 години по-рано. Големи части от системата (особено извън Манхатън) са издигнати на платформи (понтони) или преминават през просеки. Строителството в централните райони първоначално е постигано чрез разкопаване на улиците, докато на по-късен етап (при изграждане на по-дълбоките тунели в участъците Харлем и Ийст Ривър) са използвани машини за подземно копаене (т. нар. „къртици“) През 2005 г. Нюйоркското метро постига рекорден пик на превозени пътници за изминалите 50 г. – 1,45 милиарда пътници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://law.dir.bg/reference.php?f=sdanap00 „Совалков превоз“ (shuttle service) означава такава превозна услуга, която се извършва с цел да се превозят с няколко отивания и връщания групи от пътници. Обикновено тези линии имат само две станции (начална и крайна спирка) и свързват летища с централната част на града, край който се намират.
  2. Станциите „Фултън Стрийт“ и „Броуд Стрийт“ от линията „BMT Nassau Street Line“ са затворени през почивните дни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]