Нюйоркско метро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нюйоркско метро
New York City Subway

Информация
Типметро
МястоНю Йорк, САЩ
Станции472
Пътници5 580 845 дневно
Уебсайтnew.mta.info
Пусната27 октомври 1904 г.
Оператори„NYCTA“
Дължина394 km
Брой линии36
Междурелсие1435 mm
ЕлектрификацияТрета релса, 625V
Работна скорост48 km/h (средна)
Схема
Нюйоркско метро в Общомедия

Нюйоркското метро (на английски: New York City Subway), разположено в Ню Йорк, е най-голямата метро система в САЩ и една от най-големите обществени транспортни системи в света. Общата дължина на линиите е 1370 км (с включени складови помещения и жп депа), по протежението на които са разположени 472 метростанции.

Общ преглед[редактиране | редактиране на кода]

Станциите на Нюйоркското метро обхващат следните квартали: Манхатън, Бруклин, Куинс и Бронкс. Статън Айлънд има железопътна линия, която е открита през 1860 г. и използва подвижен състав модел R44, но няма връзки и не е официално част от Нюйоркската метро система, въпреки че е включена във всички официални карти на метрото от 1998 г. насам.

Всички линии преминават през Манхатън с изключение на линията (совалков превоз)[1] „Франклин Авеню“ в Бруклин, линията „Рокауей Парк“ в Куинс и „Бруклин-Куинс Кростаун Локал“, която свързва Бруклин и Куинс. Почти всички станции на метрото (с изключение на две) се обслужват 24 часа в денонощието.[2] Въпреки названието си Нюйоркското метро не е изцяло подземно. Около 40% от метро системата е на повърхността (наземна или повдигната на платформи от стомана и бетон). Всички линии са отделени от уличното автомобилно движение и пешеходците.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата подземна линия на метрото е пусната в експлоатация през 1904 г., докато първата наземна е отворена близо 35 години по-рано. Големи части от системата (особено извън Манхатън) са издигнати на платформи (понтони) или преминават през просеки. Строителството в централните райони първоначално е постигано чрез разкопаване на улиците, докато на по-късен етап (при изграждане на по-дълбоките тунели в участъците Харлем и Ийст Ривър) са използвани машини за подземно копаене (т. нар. „къртици“) През 2005 г. Нюйоркското метро постига рекорден пик на превозени пътници за изминалите 50 г. – 1,45 милиарда пътници.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Совалков превоз“ (shuttle service) Архив на оригинала от 2012-01-06 в Wayback Machine. означава такава превозна услуга, която се извършва с цел да се превозят с няколко отивания и връщания групи от пътници. Обикновено тези линии имат само две станции (начална и крайна спирка) и свързват летища с централната част на града, край който се намират.
  2. Станциите „Фултън Стрийт“ и „Броуд Стрийт“ от линията „BMT Nassau Street Line“ са затворени през почивните дни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]