Нюйоркско метро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нюйоркско метро
New York City Subway
MTA New York City Subway logo.svg
MTA NYC Subway 1 trains at 125th St.jpg

R160A E Train entering World Trade Center.jpg
Информация
Тип метро
Място Ню Йорк, САЩ
Станции 472
Пътници 5 580 845 дневно
Уебсайт new.mta.info
Пусната 27 октомври 1904 г.
Оператори „NYCTA“
Дължина 394 km
Брой линии 36
Междурелсие 1435 mm
Електрификация Трета релса, 625V
Работна скорост 48 km/h (средна)
Схема
NYC subway-4D.svg
Нюйоркско метро в Общомедия

Нюйоркското метро (на английски: New York City Subway), разположено в Ню Йорк, е най-голямата метро система в САЩ и една от най-големите обществени транспортни системи в света. Общата дължина на линиите е 1370 км (с включени складови помещения и жп депа), по протежението на които са разположени 472 метростанции.

Общ преглед[редактиране | редактиране на кода]

Станциите на Нюйоркското метро обхващат следните квартали: Манхатън, Бруклин, Куинс и Бронкс. Статън Айлънд има железопътна линия, която е открита през 1860 г. и използва подвижен състав модел R44, но няма връзки и не е официално част от Нюйоркската метро система, въпреки че е включена във всички официални карти на метрото от 1998 г. насам.

Всички линии преминават през Манхатън с изключение на линията (совалков превоз)[1] „Франклин Авеню“ в Бруклин, линията „Рокауей Парк“ в Куинс и „Бруклин-Куинс Кростаун Локал“, която свързва Бруклин и Куинс. Почти всички станции на метрото (с изключение на две) се обслужват 24 часа в денонощието.[2] Въпреки названието си Нюйоркското метро не е изцяло подземно. Около 40% от метро системата е на повърхността (наземна или повдигната на платформи от стомана и бетон). Всички линии са отделени от уличното автомобилно движение и пешеходците.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата подземна линия на метрото е пусната в експлоатация през 1904 г., докато първата наземна е отворена близо 35 години по-рано. Големи части от системата (особено извън Манхатън) са издигнати на платформи (понтони) или преминават през просеки. Строителството в централните райони първоначално е постигано чрез разкопаване на улиците, докато на по-късен етап (при изграждане на по-дълбоките тунели в участъците Харлем и Ийст Ривър) са използвани машини за подземно копаене (т. нар. „къртици“) През 2005 г. Нюйоркското метро постига рекорден пик на превозени пътници за изминалите 50 г. – 1,45 милиарда пътници.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Совалков превоз“ (shuttle service) Архив на оригинала от 2012-01-06 в Wayback Machine. означава такава превозна услуга, която се извършва с цел да се превозят с няколко отивания и връщания групи от пътници. Обикновено тези линии имат само две станции (начална и крайна спирка) и свързват летища с централната част на града, край който се намират.
  2. Станциите „Фултън Стрийт“ и „Броуд Стрийт“ от линията „BMT Nassau Street Line“ са затворени през почивните дни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]