Базилика на оглашените

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Базилика на оглашените
Βασιλική των Κατηχουμένων
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в Сервия (дем)
Вид на храмаправославна църква
Страна Гърция
Населено мястоСервия
РелигияВселенска патриаршия
ЕпархияСервийска и Кожанска
Изгражданеоколо 1000 г.
Статутнедействащ храм
Състояниеразвалини
Базилика на оглашените в Общомедия

„Свети Димитър“[1] или Базиликата на оглашените (на гръцки: Βασιλική των Κατηχουμένων Σερβίων) е средновековна православна църква в южномакедонския град Сервия, Егейска Македония, Гърция. Църквата е бивша епископска катедрала на Сервийската епископия.[2][3][4]

Стенопис от храма

Базиликата на оглашените е разположена в северозападния край на града, под Сервийската крепост. Построена е около 1000 година на основите на раннохристиянски храм и е преустройвана няколко пъти от XII до XVI век. Представлява трикорабна базилика с притвор и наос, повишен среден кораб и оберлихт. Пътеките са разделени от стени, пробити от четири сводести отвора. В първата фаза си фаза църквата е еднокорабна, покрита с дървена фронтонен покрив, а наосът е бил свързан със страничните чрез трибелон. В църквата има три слоя стенописи. Първият е съвременен на първата фаза на храма, вторият е от XIII век, по времето на епископ Михаил, а третият, фрагменти от който са открити по време на последните разкопки, може да се датира XV – XVI век. Църквата е в развалини.[2][1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Εκκλησίες στο Κάστρο Σερβίων // Θρησκευτικοί Τουριστικοί Προορισμοί. Архивиран от оригинала на 2016-12-20. Посетен на 18 декември 2016.
  2. а б Τσιλιπάκου, Αγαθονίκη. Βασιλική των Κατηχουμένων Σερβίων // Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Посетен на 18 май 2014 г.
  3. Τσιλιπάκου, Αγαθονίκη. Σέρβια. Μια βυζαντινή καστροπολιτεία // SERVIA net. Архивиран от оригинала на 2014-05-18. Посетен на 18 май 2014 г.
  4. Katihoumeni Basilica in Servia // Visit MSV. Архивиран от оригинала на 2017-02-12. Посетен на 11 февруари 2017.