Бай Миле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Бай Миле
Роден: 10 октомври 1961 г.
Починал: 30 юли 2004 г. (42 г.)

Милчо Борисов Бонев, по-известен като Бай Миле, е един от ръководителите на организираната престъпност в България след 1990 г. и сред първите основатели на престъпната групировка СИК.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Прякора си Бай Миле получава още като служител на МВР, като отначало работи с ВИС. Държал е охранителни фирми в Самоков. Работил е с Константин Димитров (Самоковеца)[1].

СИК[редактиране | редактиране на кода]

Бай Миле е измежду основателите на силовата групировка СИК, заедно с Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Руснака, Румен Николов-Пашата, Младен Михалев-Маджо и Венцислав Стефанов. Всички са били съдружници в "Интергруп и партнерс" ООД, от която всички, освен Пашата, излизат през юли 1999 г.

Имал е бизнес и с известния от близкото минало бизнесмен Пламен Тимев-Ганди. Според различни хора от подземния свят, двамата са имали дискотеки в София и по Черноморието. Той участва в бургаските фирми "Холидей БГ", "Холидей БГД" ООД, във варненските "ШАГ" ООД, "Пеликан груп-96" ООД (заедно с известния като наместник на СИК във Варна Йордан Марков, който загива след като е взривен в блок през ноември 1997 г.), "Пеликан груп" ООД и "Агромил". В столицата е регистриран като собственик на фирмите "ММ-999-Милчо Бонев", "Бонилтравел"ООД, "И Джи Ем" ЕООД и "Живот 1" ООД. Според регистрацията, повечето от фирмите на Бай Миле се занимават с туристическа дейност и застраховки.

През септември 2001 г. мощна бомба гръмва пред блока на Милчо Бонев в столичния квартал "Изток". Експлозията става точно, когато Бонев влиза във входа на блока си, придружаван от двамата си охранители. Бомбата ранява тежко телохранителите на Бонев - 30-годишния Васил Костов и 36-годишния Николай Йорданов.

Други фирми, в които Милчо Бонев е участвал са: "И Джи Ем", "Агромил", "Бонил Травел", "Европриз" и "Живот 1". Бизнесменът държи хотели в курорта Боровец. Той е и един от шефовете на ФК "Славия".

Милчо Бонев е имал интереси и в родния футбол. Интересите му във футбола се засилват през 2000 г. Тогава финансовият благодетел на Славия Младен Михалев-Маджо отново се ангажира с управлението на клуба. Известният като Бай Миле бизнесмен става дясната му ръка. В екип с мениджър Любомир Воркапич той води в Славия бившия треньор на Марсилия Жарко Оларевич. Бонев има сериозно участие и в трансферите на немалко сръбски играчи в наши отбори.

В статия на най-тиражирания сръбски вестник "Вечерни новости" е обявен за основен доставчик на дрога в западната ни съседка. Огромното заглавие "Бай Миле снабдява с хероин Земунския клан" на първа страница на "Вечерни новости" направи от новината събитие №1 за всички телевизии в Сърбия. В статията се съобщава, че след операция "Сабя", която унищожи въпросния клан на боса Легия (името идва от белградския квартал Земун, където бил базиран), българи са направили контакт с наследниците на Земунци. Изрично се уточнява, че "комшиите засега само зареждат с хероин, но нямат разпространителска мрежа". "Това е напълно достатъчно на българите. Знаем, че Милчо Бонев е работил със Земунския клан", признава и тогавашния министър на западната ни съседка Душан Михайлович. Според Михайлович, Бай Миле работил с Вождовачкия и Новобелградския клан. "Вечерни новости" уточнява, че полицаите в София не знаят откъде Милчо Бонев ръководи хората си, защото той бил непрекъснато в движение между България и Сърбия. "Бай Миле се крие вече втора година от хората, които през 2001 г. се опитаха да взривят бившата барета", разкрива изданието.

На 1 октомври 2001 г. - адска машина разби прозорците на жилищна кооперация в софийския кв. "Изток", където живее Милчо Бонев. Бай Миле оцелява и напуска България задълго. МВР има подозрения, че той е натопил Поли Пантев и в отговор Женята е организирал атентат срещу него.


Убийство[редактиране | редактиране на кода]

На 30 юли 2004 г. при стрелбата в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1 в София, загиват 6 души, други двама са тежко ранени. Сред загиналите е Милчо Бонев[2]. Делото за убийството на Бай Миле продължава и до днес, а извършителите още не са разкрити.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]