Бай Миле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бай Миле
български гангстер
Роден
Милчо Борисов Бонев
Починал
30 юли 2004 г. (42 г.)
София, България

Националност България
Престъпна дейност
Известен сосновател на силовата групировка СИК

Милчо Борисов Бонев, по-известен като Бай Миле, е един от ръководителите на организираната престъпност в България след 1990 г. и сред първите основатели на престъпната групировка СИК.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Прякора си Бай Миле получава още като служител на МВР, като отначало работи с ВИС. Държал е охранителни фирми в Самоков. Работил е с Константин Димитров (Косьо Самоковеца)[1].

СИК[редактиране | редактиране на кода]

Бай Миле е измежду основателите на силовата групировка СИК, заедно с Красимир Маринов – Маргина, Дмитрий Минев-Руснака, Румен Николов (Пашата), Младен Михалев – Маджо и Венцислав Стефанов. Всички са били съдружници в „Интергруп и партнерс“ ООД, от която всички, освен Пашата, излизат през юли 1999 г.

Имал е бизнес и с известния от близкото минало бизнесмен Пламен Тимев-Ганди. Според различни хора от подземния свят, двамата са имали дискотеки в София и по Черноморието. Той участва в бургаските фирми „Холидей БГ“, „Холидей БГД“ ООД, във варненските „ШАГ“ ООД, „Пеликан груп-96“ ООД (заедно с известния като наместник на СИК във Варна Йордан Марков, който загива след като е взривен в блок през ноември 1997 г.), „Пеликан груп“ ООД и „Агромил“. В столицата е регистриран като собственик на фирмите „ММ-999-Милчо Бонев“, „Бонилтравел“ООД, „И Джи Ем“ ЕООД и „Живот 1“ ООД. Според регистрацията повечето от фирмите на Бай Миле се занимават с туристическа дейност и застраховки.

През септември 2001 г. мощна бомба гръмва пред блока на Милчо Бонев в столичния квартал „Изток“. Експлозията става точно, когато Бонев влиза във входа на блока си, придружаван от двамата си охранители. Бомбата ранява тежко телохранителите на Бонев – 30-годишния Васил Костов и 36-годишния Николай Йорданов.

Други фирми, в които Милчо Бонев е участвал, са: „И Джи Ем“, „Агромил“, „Бонил Травел“, „Европриз“ и „Живот 1“. Бизнесменът държи хотели в курорта Боровец. Той е и един от шефовете на Славия (София).

Милчо Бонев е имал интереси и в родния футбол. Интересите му във футбола се засилват през 2000 г. Тогава финансовият благодетел на Славия Младен Михалев – Маджо отново се ангажира с управлението на клуба. Известният като Бай Миле бизнесмен става дясната му ръка. В екип с мениджър Любомир Воркапич той води в Славия бившия треньор на Марсилия Жарко Оларевич. Бонев има сериозно участие и в трансферите на немалко сръбски играчи в наши отбори.

В статия в най-тиражирания сръбски вестник „Вечерни новости“ е обявен за основен доставчик на дрога в западната ни съседка. Огромното заглавие „Бай Миле снабдява с хероин Земунския клан“ на първа страница на „Вечерни новости“ направи от новината събитие №1 за всички телевизии в Сърбия. В статията се съобщава, че след операция „Сабя“, която унищожи въпросния клан на боса Легия (името идва от белградския квартал Земун, където бил базиран), българи са направили контакт с наследниците на Земунци. Изрично се уточнява, че „комшиите засега само зареждат с хероин, но нямат разпространителска мрежа“. „Това е напълно достатъчно на българите. Знаем, че Милчо Бонев е работил със Земунския клан“, признава и тогавашният министър на западната ни съседка Душан Михайлович. Според Михайлович Бай Миле е работил с Вождовачкия и Новобелградския клан. „Вечерни новости“ уточнява, че полицаите в София не знаят откъде Милчо Бонев ръководи хората си, защото той бил непрекъснато в движение между България и Сърбия. „Бай Миле се крие вече втора година от хората, които през 2001 г. се опитаха да взривят бившата барета“, разкрива изданието.

На 1 октомври 2001 г. адска машина разбива прозорците на жилищна кооперация в софийския кв. „Изток“, където живее Милчо Бонев. Бай Миле оцелява и напуска България задълго. МВР има подозрения, че той е натопил Поли Пантев и в отговор Женята е организирал атентат срещу него.

Убийство[редактиране | редактиране на кода]

На 30 юли 2004 г. при стрелбата в ресторант-градина „Славия“ на ул. „Коломан“ 1 в София, загиват 6 души, други двама са тежко ранени. Сред загиналите е Милчо Бонев[2]. Делото за убийството на Бай Миле продължава и до днес, а извършителите още не са разкрити.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]