Морис дьо Хирш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Барон Хирш)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Барон Хирш
Maurice de Hirsch
германски индустриалец

Роден
Починал

Религия Юдаизъм
Предприемаческа дейност
Област банково дело
Работил в Bischoffsheim & Goldschmidt
Семейство
Баща Йосиф фон Хирш
Съпруга Клара Бишофсхайм
Барон Хирш в Общомедия
Гробницата на барон Хирш в Париж

Морис (Цви) дьо Хирш, или барон Мориц фон Хирш ауф Геройт е немско-еврейски индустриалец и филантроп, който живее по-късно във Франция, в Англия и в Австро-Унгарската империя.

Произхожда от видно семейство. На 17-годишна възраст е въведен в предприемачеството, като през 1855 г. вече е свързван с банковата къща на Bischoffsheim & Goldschmidt. Освен крупните суми, наследени от баща му, дядо му и съпругата му, натрупва голямо богатство чрез закупуване от жп концесии в Австрия, Турция и на Балканите, както и от спекулации със захар и мед. Най-известното му железопътно предприятие е Chemins de fer Orientaux („Източни железници“), един далновиден железопътен проект, чиято цел е да свърже Виена с Истанбул.

Хирш разглежда ционистката идея като пресилена фантазия, но споделя идеята за завръщането на евреите към земеделието. Той съдейства на гонените руски евреи да се заселят в селскостопански колонии извън Русия. Дарява крупни суми на еврейската колонизационна организация, която закупува големи обработваеми земи в Аржентина, Канада и Палестина. По-късно поради големия брой емигрирали евреи в САЩ, основава и благотворителна организация в щата Ню Йорк.

Също така дарява суми за учредяване на технически училища в Галиция и Буковина.

Има син, който умира на 31-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]