Морис дьо Хирш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Барон Хирш
Maurice de Hirsch
германски индустриалец

Роден
Починал

Религия Юдаизъм
Предприемаческа дейност
Област банково дело
Работил в Bischoffsheim & Goldschmidt
Семейство
Баща Йосиф фон Хирш
Съпруга Клара Бишофсхайм
Барон Хирш в Общомедия
Гробницата на барон Хирш в Париж

Морис (Цви) дьо Хирш, или барон Мориц фон Хирш ауф Геройт е немско-еврейски индустриалец и филантроп, който живее по-късно във Франция, в Англия и в Австро-Унгарската империя.

Произхожда от видно семейство. На 17-годишна възраст е въведен в предприемачеството, като през 1855 г. вече е свързван с банковата къща на Bischoffsheim & Goldschmidt. Освен крупните суми, наследени от баща му, дядо му и съпругата му, натрупва голямо богатство чрез закупуване от жп концесии в Австрия, Турция и на Балканите, както и от спекулации със захар и мед. Най-известното му железопътно предприятие е Chemins de fer Orientaux („Източни железници“), един далновиден железопътен проект, чиято цел е да свърже Виена с Истанбул.

Хирш разглежда ционистката идея като пресилена фантазия, но споделя идеята за завръщането на евреите към земеделието. Той съдейства на гонените руски евреи да се заселят в селскостопански колонии извън Русия. Дарява крупни суми на еврейската колонизационна организация, която закупува големи обработваеми земи в Аржентина, Канада и Палестина. По-късно поради големия брой емигрирали евреи в САЩ, основава и благотворителна организация в щата Ню Йорк.

Също така дарява суми за учредяване на технически училища в Галиция и Буковина.

Има син, който умира на 31-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]