Бахтар (информационна агенция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Информационна агенция „Бахтар“
Уеб адресbakhtarnews.af
Тип на сайтаинформационна агенция
Езикдари, урду, арабски, английски, руски, узбекски
ПритежателПравителство на Афганистан
Създаване1939 г.;
преди 85 години
 (1939)
Седалище Кабул, Афганистан

Информационна агенция „Бахтар“ (на персийски: آژانس خبری باختر, BNA) е официалната държавна информационна агенция на афганистанското правителство, със седалище в Кабул. Агенцията е основен източник на новини за всички медии в Афганистан, като събира вътрешни и международни новини и предоставя информация на изданията. Тя предоставя новини на дари (персийски), урду, арабски, английски, руски и узбекски. Публикациите на агенцията са в съответствие с политиката на талибаните.

Създадена е през 1939 г. от правителствения отдел по печата на Афганистан, който следи чуждестранните и вътрешните новини преди разпространението им. До 1992 г. съществува английски раздел за разпространение на новини, с цел да информира чуждестранните дипломати за новините в Афганистан. Министерството на културата и информацията следи репортажа на агенция „Бахтар“.

През 2002 г. Агенция Франс Прес установява сателитна връзка, предоставяща новинарска информация на информационна агенция „Бахтар“.[1] През 2004 г., преди президентските избори, правителството е правило планове да направи агенцията независима от контрола на държавата.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Afghan Bakhtar news agency, France Presse resume cooperation. Asia Africa Intelligence Wire. September 14, 2002.
  2. Great Britain Foreign and Commonwealth Office. Human rights annual report 2004.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]