Бела Грунбергер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бела Грунбергер
Grunberger Béla
френски психоаналитик
Роден
Починал

Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област Психология

Бела Грунбергер (на унгарски: Grunberger Béla) е френски психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 февруари 1903 година в Надварад, Унгария (днес Орадея, Румъния). Първоначално учи в родния си град, а след като той става румънски след Първата световна война прекъсва учението си. Научава малко немски от роднини и заминава за Пещ и там завършва гимназия.

Грунбергер е известен с книгата си от 1969 г. „L’univers Contestationnaire“, написана заедно с Жанин Часеге-Смиржел под общия псевдоним Андре Щефан. Тази книги предполага, че размирниците от лявото крило през май 1968 г. са тоталитарни сталинисти и психоанализирайки ги казва, че са повлияни от силен инфантилизъм, който ги хваща в Едипов бунт срещу Бащата[1][2]. По-конкретно Лакан е споменат в тази книга с голямо пренебрежение. Докато Груденберг и Часеге-Смиржел са все още скрити под псевдонима, Лакан отбелязва, че със сигурност никой от авторите не принадлежи на неговата школа, както и никой не би паднал толкова ниско.

Умира на 25 февруари 2005 година в Париж на 102-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jean-Michel Rabaté (2009) 68 + 1: Lacan's année érotique Архив на оригинала от 2009-09-12 в Wayback Machine. published in Parrhesia, NUMBER 6 • 2009 pp.28 – 45
  2. André Stéphane [Bela Grunberger and Janine Chasselet-Smirguel], L’Univers Contestationnaire (Paris: Payot, 1969).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]