Бел Кауфман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бел Кауфман
Родена: 10 май 1911 г.
Починала: 25 юли 2014 г. (103 г.)

Бела „Бел“ Кауфман (на английски: Bella „Bel“ Kaufman) е руско-американска професорка и писателка.

Бел Кауфман е родена в Берлин, Германия, на 10 май 1911 г., където баща ѝ учи медицина. Въпреки, че е родена в Германия, родния и език е руски, тя израства в Одеса (Украйна, тогава част от Русия). Като дете Бел Кауфман публикува първата си поема озаглавена „Пролет“, в Одесовското списание „Малки звънчета“.

Емигрира в САЩ (Ню Йорк) през 1923 г. на 12-годишна възраст с родителите си. На 18 години се записва в Хънтър Колидж в Ню Йорк, където получава бакалавърска степен. След това следва магистърска степен в Колумбийския университет. След завършването си започнва работа като учител в много нюйоркски училища.

През 1965 г. Кауфман публикува романа „Нагоре по стълбата, която води надолу“ (на английски: Up the Down staircase). Това е роман за току що завършил млад колежанин, който става учител по английски език в Ню Йорк; базиран е на личното преживяване на Кауфман. „Нагоре по стълбата, която води надолу“ постига в огромен успех, запазвайки място в класацията на бестселъри за 64 седмици. През 1967 г. по-книгата се създава филм със същото име.

През 1979 Кауфман публикувала втори роман „Любов и така нататък...“. Оттогава е написала множество кратки истории. Продължила развитието си като учител и лектор.