Бернина (връх)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бернина.

Бернина

Бернина (Piz Bernina или Pizzo Bernina) е най-високият връх в Източните Алпи, единственият четирихилядник на изток от Рейн.[1] Намира се в Ретийските Алпи, в едноименен масив, на границата между Швейцария и Италия и на вододелното било между водосборните басейни на Дунав и По. Точната му височина е 4048,6 м, докато другата връхна точка, известна с името Ла Спедла, достига 4020 м. Бернина е сред алпийските върхове с най-голяма относителна височина спрямо долините на север и на юг – тя достига 2230 м. Също така е много изолиран от други високи масиви. Отстоянието от Монблан е 138 км.

Върхът е покрит с вечни снегове, а в северното и южното му подножие са останали ледници – на юг по-малките Фелария и Шершен, на север дългият 4 км Мортерач. Мортерач е емблематичен за района и се свързва с името на върха.

Бернина е типичен карлинг с остър връх и тесни странични ръбове на изток и запад по билото. На север се спуска известният Бял ръб (Biancograt), по който минава традиционният маршрут до върха. Той е изпълнен с препятствия и може да бъде преминат само от професионални алпинисти. Започва от хижа Чиевра на 2584 м и по него се достига до връх Бианко (3995 м). Оттам се преминава през малка седловина на път към връхната точка. Друг популярен маршрут започва от хижа Диаволеца (2960 м) и минава през най-високата хижа в района – Марко и Роза (3609 м).[2] Той включва пресичане на ледник и също е от висока трудност.

Първото изкачване е осъществено по източния ръб от швейцарския топограф Йохан Вилхелм Коац[3] с двама местни придружители. Те достигат до върха на 13 септември 1850 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Piz Bernina, Summitpost.org
  2. Piz Bernina climb via the Normal Route, Explore-share.com
  3. Bernina Alps, Encyclopaedia Britannica