Бернхард Курциус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бернхард Курциус
Bernhard Kurzius
директор на Софийския зоопарк

Роден
Каленберг, Германия
Починал
4 април 1931 г. (68 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Бернхард Курциус (на немски: Bernhard Kurzius) е придворен ловец в свитата на княз/цар Фердинанд I и директор на Софийския зоопарк, от 1896 до 1931 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 май 1862 г. в Каленберг, близо до Кобург. Баща му е бил директор на малка зоологическа градина, собственост на херцог Ернст Кобургготски. След като завършва средното си образование, Бернхард започва да помага на баща си, което обуславя неговата бъдеща кариера[1].

Когато през 1887 г. Фердинанд е избран за княз, неговият приятел от ранна детска възраст Курциус е определен да го придружи. Назначен е за придворен ловец и първоначално осигурява безопасността на новия владетел по време на лов, както и го придружава при повечето му пътувания и екскурзии[1].

През 1896 г. е назначен на поста директор на Царската зоологическа градина (впоследствие Софийски зоопарк) поради несправяне със задълженията от страна на предния директор орнитолога Паул Леверкюн. Курциус съвместявал поста директор на зоологическата градина и поста главен организатор на ловуванията на царското семейство[2].

Почива на 4 април 1931 г. от продължително боледуване на възраст почти 69 години[1]. Погребан е в парцел 18 на Централните софийски гробища.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]