Беседа:Вечно дерби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Редакторска война[редактиране на кода]

@ symbol.svgThe Wiki Boy: @ symbol.svgMcochev: Много ви моля, използвайте беседата за достигане на компромисен вариант на редакциите ви.--Алиса Селезньова (беседа) 13:39, 9 септември 2017 (UTC)

Хах, какъв компромисен вариант като това си е чисто и просто едно фенско тролене, за кой ли път вече по тази тема, от фенове на Левски! Това, че въпросните замаскариат линкове към жълти сайтове и фен страници като източници далеч не ги прави благонадеждни такива, при една елементарна проверка може да се провери! Наистина ми омръзна да има подобни атаки срещу тези страници и да се унищожава енциклопедично съдържание, но не виждам друг начин за справяне с вандалите, в случая потребителят Mcochev трябваше да бъде блокиран за заобикаляне на полузащита, насочена към динамичните му айпита, а не да се защитата цялата страница.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 13:58, 9 септември 2017 (UTC)

Какъв компромисен вариант когато имаме факти и документи? Привържениците на ЦСКА-София или ЦСКА 1948 нека посочат извори или документи къде и кога преименуваният Литекс (Ловеч) или 'авиаторите' са станали правоприемници на оригиналния ЦСКА. Спорът е лесен - истината (подкрепена с източници, факти и документи), срещу лъжата, която просто говори празни приказки без нито един източник.--Mcochev (беседа) 19:25, 10 септември 2017 (UTC)

Какви факти и документи? Такива, каквито на вас ви изнася? НЯМА отбор с име „ЦСКА-София”. Имаме един отбор „ЦСКА”, сменил фирмите си на оперативна дейност, като едната фирма управлява на 100% активите на другата, която към момента на фалит не развива никаква дейност. Другия клуб е с име „Централен Спортен Клуб На Армията 1948”, нямащ нищо общо с ЦСКА. Литекс Ловеч си е Литекс Ловеч, няма нищо общо с ЦСКА, освен това че му е взел лиценза. Никакви източници нямате, а само фалшиви компромати, разпространени от фенове на Левски. Такова нещо като „оригинален ЦСКА” защото фалиралата фирма е основана 1999 година след абослютно същата операция! Останалото са изкривяване на нещата с цел да закрите отбора, който не харесвате, евентуално и да му се подиграете в някой форум чрез Уикипедия...--The Wiki Boy (беседа - приноси) 19:37, 10 септември 2017 (UTC)

@ symbol.svgThe Wiki Boy, Mcochev: Повтарям апела на Алиса.
— Luchesar • Б/П 18:24, 15 октомври 2017 (UTC)

Отново съм писал на беседата му. От моя страна има няколко опита за дискусия с потребителя, които той игнорира. Отделно освен че той редактира и анонимно гледам, че и Модернатора се е включил в редакторската война отново, по „обясними” причини...--The Wiki Boy (беседа - приноси) 18:28, 15 октомври 2017 (UTC)
Вярно. Благодаря ти, че ми обърна внимание.
— Luchesar • Б/П 18:39, 15 октомври 2017 (UTC)

Моля да се уважават решенията на българския съд и УЕФА[редактиране на кода]

Преместено от Уикипедия:Заявки към администраторите/2017/36

Ако обичате блокирайте The Wiki Boy (беседа - приноси), поради несъобразяване с фактите и запалянковщина. Фактите са следните - решение на Софийски градски съд от 09.09.2016 г., както и писмото на УЕФА от 20 юни 2017 г. Освен това имаме самопризнание на ЦСКА-София, че всъщност е Литекс в защитата си до УЕФА - чрез писмо и чрез медийни изяви на един човек от ръководството. Цитираните от мен източници не са фенски и това лесно може да се провери - http://www.legalworld.bg, http://www.dnevnik.bg, https://offnews.bg/, https://gong.bg и https://www.sportal.bg. Единственият фенски извор (http://sinyabulgaria.org), който съм ползвал изразява позицитята на феновете, което е ясно написано. --Mcochev (беседа) 16:04, 9 септември 2017 (UTC)

За кой ли път трябва да обяснявам - юридическо дружество може да прехвърля търговска марка и операцията си на дейност на друго юридическо дружество. Юридическото дружество ПФК ЦСКА АД е прехвърлило търговската си марка - "ПФК ЦСКА (София)" и операцията си на дейност - футболен отбор с името "ЦСКА" на друго юридическо дружество - ПФК ЦСКА-София АД през юни 2016. Към момента на фалит ПФК ЦСКА АД не оперира нищо - тя е една фирма без дейност, основана през 1999 г. след абсолютно същата операция. Промяна в управлението на ПФК ЦСКА няма - той пак си е ПФК ЦСКА по всички факти, които съществуват и които сме бистрили на Беседа:ПФК ЦСКА (София), няма да се повтарям. "ЦСКА-София" не е нито име, нито е търговска марка, то е една юридическа регистрация на едно ЕАД. Името и търговската марка са "ЦСКА". Източникът и сайтът, където са качени документите от въпросното "писмо" на УЕФА е просто несериозен, не може да се провери автентичността на документа за да се цитира като източник според правилата за достоверни източници, както и е разпространен от фен клуб на привърженици на Левски София, което е направо смешно. Сайта legalworld.bg е прекопирал статия на Спортал.БГ, който от своя страна е сайт, който също не може да бъде цитиран, защото не се ръководи от неутрална гледна точка при поднасяне на информации, особенно пък за ЦСКА, и е предложен за блокиране на Уикипедия беседа:Благонадеждни източници/Списък на неблагонадеждни източници. Dnevnik.bg сте го цитирали нарочно извън контекста без изобщо да вникнете какво и защо е написано. Линка от gong.bg няма връзка с обекта на статията и не доказва нищо, offnews.bg е сайт за фалшиви новини. Позицията на феновете няма сила в Уикипедия, в сила са фактите, а те са че Вечно дерби има когато отборът с марка "Левски" играе срещу отбора с марка "ЦСКА", което е ФАКТ! Това, че ВИЕ не сте на това мнение и сте на различна позиция си е ВАШ проблем, не на Уикипедия.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 16:40, 9 септември 2017 (UTC)

Обяснте тогава на администраторите, също толкова подробно, защо ЦСКА-София не участва в турнирите на УЕФА, след като се класира. Аз мога да го обясня лесно - ЦСКА-София е нов клуб и това се вижда на страницата на УЕФА (https://www.uefa.com/teamsandplayers/teams/club=2608297/profile/index.html) където горе вдясно пише: "CLUB RECORD IN UEFA COMPETITIONS No record in UEFA competition". Администраторите ако обичате да се съобразите с неоспоримите факти. Погледнете странцата на УЕФА, цитирана по-горе. Вечно дерби има не когато отбор с марка "Левски" играе срещу отбора с марка "ЦСКА" (най-малкото защото има две ЦСКА-та), но най-вече когато противниците се зачитат един други. Това не е този случай, защото ФК Левски изрично заяви, че не признава ЦСКА-София за вечен враг. Няма сила, която може да принуди няколко милиона души да признаят преименувания Литекс за свой вечен враг. Просто е, но човек трябва да може да мисли. --Mcochev (беседа) 17:20, 9 септември 2017 (UTC)

Защото се преструкторира юридически - какво толкова има за обяснение!? ЦСКА имаше наказание от 2015 да не играе три сезона заради финансов фейърплей, след като се преструркторира юридически, вземайки лиценза на друг клуб, опита пак да подаде документи за да играе след като се класира, но отново не стана, тъй като на практика със вземането на лиценза на друг клуб се прескочи едно ниво на футболната пирамида и УЕФА са решили да приложат правилото за нови клубове - това е. Това че е взел лиценза на друг клуб - ами да, взел е, това се прави всяка година от ен на брой клубове в България и очеизвадно че е възможно и не е незаконно, за БФС също! За ЦСКА се вдигна толкова голяма патардия защото е ЦСКА, не за нещо друго! Защо за Етър не се вдигна такава патардия, ами за Ботев Пд, Берое, Локо Пд. Сайта на УЕФА не го гледайте - непълен е и се обновява най-вече с информация на доброволчески начала и с информация, подадена от БФС. За историята на футболните клубове си има достатъчно източници. Освен това в тоя профил виждам име на отбор "PFC CSKA Sofia", а не по вашата логика "PFC CSKA-Sofia Sofia", както и емблема. Хайде стига, моля ви се, несериозно е това...

Ми не е вярно това което го казвате, за вечно дерби е прието когато отборът "ЦСКА" играе срещу отбора "Левски". Запалянковците са си запалянковци и те си подкрепят който сметнат за добре, един ден ги има, на другия може и да ги няма. Позицията на Левски няма място в Уикипедия, тя си е за тях самите, за Уикипедия са важни фактите. Литекс си съществува като клуб със своята история и търговска марка и си играе във Втора лига, нямащ нищо общо с ЦСКА, освен може би че му е сателит за обиграване на играчи. Две ЦСКА-та няма, другият отбор е с име/марка ФК Централен спортен клуб на армията 1948 (София), на който "ЦСКА 1948" го ползват като акроним, а не като цяла марка, както е на ПФК ЦСКА (София), което си е цялата марка. Правата за търговската марка "ЦСКА" се държат от ОСК ЦСКА София, на което ПФК ЦСКА е член, а другия отбор не е.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 17:30, 9 септември 2017 (UTC)

Пак говорите глупости. ЦСКА е първият български отбор, дебютирал в евротурнирите – на 21 октомври 1956 г., а в страницата на УЕФА пише, че ЦСКА-София никога не е играл в Европа. Това не е преструктуриране, а нов клуб. В противен случай, всичко щеше да е на оригиналния ЦСКА, но то не е. Вашето мнение срещу това на УЕФА - това вече е несериозно. Освен това повтарям ви, че вечно дерби не е когато отборът "ЦСКА" играе срещу отбора "Левски", защото преди създаването на ЦСКА това няма как да важи. Тогава ФК Левски е приемал Славия за вечен враг. Според вашата логика, ако играем с ЦСКА (Москва), това също е дерби? Благодаря ви, че ми предоставяте толкова много възможности, да покажа колко е несъстоятелна е тезата ви. В случая никое от всичките ЦСКА-та няма думата по този въпрос.--Mcochev (беседа) 17:45, 9 септември 2017 (UTC)
Спрете вече, ако обичате. След като един отбор изпада и на следващия не играе в съответната дивизия, в случая през сезон 2015/16 ЦСКА не играе в А група, страницата му се трие от сайта на УЕФА, защото той отразява само отборите от първата дивизия. Да виждате някъде останали страници за Монтана и за Локо ГО в сайта? Защо не е въведена информацията в сайта на УЕФА след като ЦСКА се е завърнал - питайте си ги тях, това не променя фактите такива, каквито са. Това, че пише "No record in UEFA competition" е защото не е въведена правилната информация, а не защото ЦСКА не е играл. Като толкова го считат за нов клуб както казвате, защото присъстваше в разбивките за жребия в Лига Европа с оригиналния си коефициент и с емблемата си и името си, защо не беше с коефициента на Литекс, или с националния? И защо не пише нещо друго на името, ами си пишеш "PFC CSKA Sofia"? Пак ви казвам, че за Уикипедия са важни очеизвадните факти, а те са че отборът ЦСКА се идентифицира като такъв и играе с тези символи без промяна от предишната година. УЕФА никога не е казвала нищо по въпроса с историята на ЦСКА, камо ли е последната инстанция да определя един клуб какво име и история да има. ЦСКА си има това име и тази история. Няма такова нещо като "оригинален ЦСКА", дружеството "ПФК ЦСКА АД" е основано през 1999 и няма никаква юридическа връзка с дружеството "ЗЮЛНЦ ЦСКА" на Илия Павлов преди това, трансферът на марки и оперативна дейност е същия както и сега. "Вечно дерби" е термин, който е утвърден като такъв, когато играят "ЦСКА" и "Левски". Това какво е било и какво не следва да се опише в историята в страницата, термина вече се използва за това и само за това.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 17:58, 9 септември 2017 (UTC)

Не виждам каква е заявката към администраторите. Ако е за блокиране на някого, за защита или преместване на заключена статия - моля да бъде посочена причина според политиките на Уикипедия. Решаването на редакторски спорове не може и не трябва да се прави от администратори - в спора те имат същите права като обикновените редактори. Ако е редакторски спор - затова си има място и то е беседата на статията или в краен случай - Уикипедия:Разговори--Vodnokon4e (беседа) 18:04, 9 септември 2017 (UTC)

Уважаеми администратори, както виждате от дискусията по-горе The Wiki Boy (беседа - приноси) не си служи с факти или източници. Всичките му приказки са празни без да посочи нито един агрумент защитен с някакъв извор или документ, който да доказва, че ЦСКА-София е правоприемник на фалиралия ЦСКА. Вземете предвид действителните факти, които ще подкрепя с други извори, защото на другаря тези които съм посочил не му харесвали. Давам връзки към две национални телевизии - БНТ и БТВ. Освен това прилагам видео, където с ушите си можете да чуете думите на президента на БФС.

http://btvnovinite.bg/article/sport/objaviha-pfk-cska-ad-v-nesastojatelnost.html

http://sport.bnt.bg/%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB/%D0%B1%D0%B3-%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB/%D0%BF%D1%84%D0%BA-%D1%86%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D0%B4-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

https://gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/bobi-mihajlov-pri-nas-cska-e-pravopriemnik-na-liteks-437450?


Моля Ви да отнемете правото на The Wiki Boy (беседа - приноси) да редактира във ==Вечно дерби==--Предният неподписан коментар е направен от Mcochev (приноси • беседа) 20:21, 9 септември 2017‎ (проверка)
Мнението на президента на БФС или на който и да е президент не важи в Уикипедия. Той може да бъде блокиран като всеки друг потребител, въз основа на реално посочена причина. Която не виждам в заявката. Това, че имате спор с един потребител не е причина. Причина би могло да бъде трикратно връщане на статия, вандализиране, език на омразата и др - нещо, което може да се провери. Лично мнение, което противоречи на Вашето, не е достатъчна обосновка.--Vodnokon4e (беседа) 19:00, 9 септември 2017 (UTC)

Моля ви да отнемете правото на The Wiki Boy (беседа - приноси) да редактира във ==Вечно дерби== Причинате е трикратно връщане на статия, вандализиране. Потребителя не предоставя извори, които да доказват приемственост, а източниците са основни за Уикипедия. Въпреки това настоява да наложи собственото си мнение. Нали казахте, че мнение което противоречи на друго, не е достатъчна обосновка. За разлика от него, аз съм предоставил достатъчно извори. Уикипедия интересува ли се от факти или е се основава на свободни съчинения? Тук не става въпрос за лично мнение на президента на БФС, а за обявяване на юридическо становище на структурата БФС. Ако го изгледате ще видите.--Mcochev (беседа) 06:16, 10 септември 2017 (UTC)

След последните реплики на потребителя е очеизвадно, че е безмислено да се продължава спора с потребителя - неговата цел тук е да напише че ЦСКА е закрит и че Литекс си е сменил името и толкоз, без изобщо да отразява какво съм обяснявал и какви аргументи съм дал по-горе, продължавайки да се преструва и да пише, че не съм посочвал източници. Първата му работа след като падна защитата беше да ми върне редакцията - това според мен достатъчно основание за блокиране за целенасочено въвеждане на спорни текстове и влизане в редакторска война, при положение че се води дискусия и съм отговорил на беседата.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 13:41, 10 септември 2017 (UTC)
Не. Не. Не очаквайте администраторите в Уикипедия да решават юридически спорове. Мястото за това е юридическия отдел на БФС или друга подобна инстанция. А относно блокирането - с тези връщания реално и двамата сте за блокиране. По-добре статията да си астане заключена до намиране на компромисен текст на беседата или до затихване на страстите. Това е което могат да направят администраторите, но не и да наложат едно от решенията, при това без обсъждане.--Vodnokon4e (беседа) 13:50, 10 септември 2017 (UTC)
Ok Предложението ви е добро. Всички търсим истината нали? Отделете изестно време да се запознаете (вие или някой друг администратор) със случая и нека администратор да напише текста.--Предният неподписан коментар е направен от Mcochev (приноси • беседа) 14:24, 10 септември 2017‎ (UTC)
Достатъчно всички са запознати със случая и всички статии са оформени така, както трябва да бъдат. Не една или две дискусии са минали до момента...--The Wiki Boy (беседа - приноси) 14:29, 10 септември 2017 (UTC)
Спорът, който водите не е за тук, затова е преместен на беседата на страницата. Моля, разберете, че не е работа на администраторите да взимат страна в споровете. Опитайте се да стигнете до консенсус за да бъде отключена статията. Иначе ще си остане недостъпна за доста дълго време. --Молли (беседа) 14:44, 10 септември 2017 (UTC)

Както виждате аз съм съгласен вие администраторите да оформите текста, а опонента ми не иска. Защо ли? Отговорът е прост - администраторите са умни хора и ще напишат истината.--Mcochev (беседа) 19:30, 10 септември 2017 (UTC)

Това, което потребителят въвежда е невярна подвеждаща информация, нямаща нищо общо с действителността! Статията си е форматирана както си трябва, редакциите ги връщам защото ги приемам за вандализъм - въвеждане на невярна информация и премахване на енциклопедично съдържание.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 19:41, 10 септември 2017 (UTC)

Голова разлика[редактиране на кода]

В раздел Вечно дерби#Представяне, в колонката "голова разлика" първото число, 197, на Левски ли е? --Петко

Да, защо?--Rebelheartous (беседа) 12:18, 8 май 2018 (UTC)
Благодаря, добавих го в колонката. --Петко 08:35, 3 юли 2018 (UTC)

Следният абзац, подкрепен с източници, бе премахнат[редактиране на кода]

С решение от 9 септември 2016 г. на Софийски градски съд (СГС)[1][2][3][4][5], ЦСКА престава да съществува. На 20 юни 2017 година УЕФА обявява преименуваният като ЦСКА-София (София), Литекс (Ловеч) за нов клуб.[6][7][8][9] В отговор на решението на УЕФА, ЦСКА-София (София) изпраща писмо до европейската футболна централа с което претендирра, че не е нов клуб, а Литекс (Ловеч).[10][11][12] Със създаването на ЦСКА 1948 (София) на 19 юли 2016 г.[13] клубовете претендиращи, че са автентичният ЦСКА стават два. ПФК Левски[14] и привържениците[15][16] му не признават нито един от новите клубове носещи името ЦСКА за вечни съперници, което на практика слага край на вечното дерби.

Значи, не държа да се реши на тази страница дали ЦСКА е Литекс или не според УЕФА, според съда или според феновете на Литекс/ЦСКА, но в премахнатия има факти и източници, че хората от Левски (ръководство, акционери и асоциация на запалянковци) не признават мачовете с новия ЦСКА за "вечно дерби", за това има ли спор? Според мен има място за тези факти в статията точно за "вечното дерби" -- и по-точно, че от еди коя си дата, единия отбор не признава мачовете с другия отбор за вечно дерби по еди каква си причина [линк към основната статия]. --Петко 14:56, 10 юли 2018 (UTC)

 1. http://bnr.bg/post/100736164/pfk-cska-ad-oficialno-be-obaven-v-nesastoatelnost-s-reshenie-ot-9-septemvri
 2. http://www.legalworld.bg/55576.sydyt-oficializira-falita-na-cska.html
 3. http://btvnovinite.bg/article/sport/objaviha-pfk-cska-ad-v-nesastojatelnost.html
 4. http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/12/2825734_pfk_cska_ad_oficialno_falira/
 5. http://sport.bnt.bg/%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB/%D0%B1%D0%B3-%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB/%D0%BF%D1%84%D0%BA-%D1%86%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D0%B4-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
 6. http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992698_za_bfs_cska_-_sofiia_e_pravopriemnik_na_liteks_a_za/
 7. http://bnr.bg/post/100844386/borislav-mihailov-cska-sofia-e-pravopriemnik-na-liteks-za-uefa-nov-klub
 8. http://sport.bnt.bg/%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB/%D0%B1%D0%B3-%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%86%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%B5%D1%84%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1
 9. http://bnr.bg/plovdiv/post/100836344/uefa-ne-dopusna-cska-sofia-do-evroturnirite
 10. http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/26/3013844_citat_na_denia_kazahme_che_sme_liteks_za_da_igraem_v/
 11. https://offnews.bg/futbol/tcska-sofia-v-lozana-nie-sme-bivsh-liteks-nishto-obshto-sas-staria-t-659666.html
 12. https://gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/plamen-markov-kazahme-che-sme-liteks-za-da-igraem-v-evropa-442412?
 13. http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/19/2797927_nov_cska_be_uchreden_shte_uchastva_v_a_okrujna_grupa/
 14. https://levski.bg/news/details/175678%22%22
 15. http://sinyabulgaria.org/trst-sinya-blgariya-e-protiv-domakinstvata-na-levski-s-tsska-minus-sofiya-da-se-provezhdat-na-chuzhd-stadion/
 16. https://www.sportal.bg/news.php?news=627580