Беседа:Начална страница/Архиви/2005

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Новини.

Предлагам да направим поне едно малко квадратче за новини на началната страница. Има изключителни събития, които заслужават по няколко думи. --Ема 19:14, 28 дек 2004 (UTC)

Събития винаги има :-). Ако има и кой да ги отразява, можем да сложим нещо подобно. --Борислав 19:23, 28 дек 2004 (UTC)

В момента имаме статии и за изборите в Украина, и за земетресението в Индийския Океан, но могат да бъдат прочетени само от "Последни промени".--Ема 19:41, 28 дек 2004 (UTC)

Новините на първа страница са хубава идея, но никой май няма време ги подновява. Исках да направя справка за загиналите от цунами, но се оказа, че информацията е остаряла. Така, че - по-добре май ще е да се махнат или да се сложат препратки към фокус, дир.бг и пр. новинарски сайтове. Как мислите? ToKo 08:21, 18 яну 2005 (UTC)

Сега си давам сметка че наистина е трудно да се поддържат новините на първа страница, но може би е добре да се остави препратката за "Текущи събития" в раздела "Навигация", както беше в началото. В "Текущи събития" могат да се оставят и съвсем кратки съобщения и новини, които не изискват големи усилия. --Ема 11:48, 19 яну 2005 (UTC)

Новините на началната страница по нищо не се различават от тези на страницата Текущи събития. Трудно се поддържат самите статии за текущи събития, но това няма никаква връзка с началната страница. --Борислав 12:22, 19 яну 2005 (UTC)

Откровено казано, не успявах да редактирам новините в начална страница, но сега намерих от портала на общността как става. Предлагам засега да оставим всичко както е. Ще видим по-нататък. Тези дни има много нови събития, но явно не остава време някой да напише няколко реда. --Ема 12:37, 19 яну 2005 (UTC)

Ако бъде направен шаблон за новините (пример:Шаблон:Новините от седмицата) се наемам да го редактирам, с уговорката, че може някога да бъда зает.

То има цял проект (http://bg.wikinews.org/), който си стои празен, поради липса на участници. За в Уикипедия - не мисля, че имаме достатъчно статии, за да поддържаме сини препратки в една такава секция. Опитите преди година не бяха особено успешни, а така или иначе новините не са основната цел на Уикипедия. --Спас Колев 17:02, 8 декември 2005 (UTC)

Нов облик на страницата

Направих нов вариант на началната страница, който вече може да се види в действие. Мнения, забележки, препоръки? --Борислав 00:07, 30 дек 2004 (UTC)

"Уикипедия е една свободна енциклопедия". Няма нужда от неопределителен челн ("една"), освен ако не подчертаваш нещо. Според мен "една" трябва да се махне, защото изглежда като буквален превод от английски (или друг западен език с членове). --Емил Петков 08:24, 19 яну 2005 (UTC)
Така е, и на мен ми е правило впечатление. --Спас Колев 10:07, 19 яну 2005 (UTC)

Нов облик на страницата

Не зная какъв е бил предишният облик, но като цяло всичко ми се струва доста объркано и ми е трудно да се ориентирам! А ми е интересно и имам голямо желание да посещавам редовно тези страници! Може би не само да чета, но и да допълня нещо.

Дръзки - торпедо лодката

http://en.wikipedia.org/wiki/Drazki

Този линк води до статия за българските торпедни лодки, между които и Дръзки. Статията е написана от един полски уикипедианец, който ме помоли ако може да използва снимката ми на Дръзки, публикувана в интернет. Мисля статията заслужава внимание, превод на български и публикуване в българската версия на уикипедията. Какво мислите по въпроса? Разрешението от полския уикипедианец го имаме, видно от последната му кореспонденция до мен, която следва.

From: "PIBWL" <pibwl@poczta.onet.pl> Add to Address Book To: "Nikola Gruev" <ngruev@yahoo.com> Date: Sat, 19 Feb 2005 01:20:37 +0100 Subject: Re: Wikipedia


Hi,

> On the boat, I would rather have it as "Druzki", because Dryzki in bulgarian would sound as being product of "diarea".

Polish recommended transcription of Bulgarian is "Dryzki", but it might be pronounced in a different way, than you think. As for English version, I found in Interent "Drazki" and "Druzki"; I chose "Drazki", because I think, that "Druzki" would be farther from original?

I've finnished a page, basing on a limited info I've found: http://en.wikipedia.org/wiki/Drazki

I was surprised to find, that the ship in a museum is "Strogi" in fact!

Are you satisfied with a picture description, or it should be changed? http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Druzki_Ngruev_27633738sP4020228.jpg

> I saw your picture of Tarnica. I like it. It is a good picture.

Thank you.

> ... so I can ask the bulgarian wikipedians to maybe translate your article in bulgarian.

...and maybe somebody will have more information.

> I have nothing but admiration for all wikipedia contributors. Thank you all guys.

Sometimes I think we must be crazy to spend time this way :-)

Regards, Michal Derela

Беларуската википедия http://be.wikipedia.org вече има повече от 1000 статии, моля да добавете линка на нас. :-) --Rydel 20:34, 7 мар 2005 (UTC)

Готово. --Борислав 21:11, 7 мар 2005 (UTC)

Поръчване на Статии

Ima li niakoi tuk koito e specialist, liubitel, ili chlen na БДЖ? Ako ima, mozshete li da napravite statia za БДЖ? Neznam zashto vse oshte ne e napravena. As ne sum dobur v tova. Ako she ia pravite, molia slozshete podrobna informasia, snimki, i links. I slozshte statia za БДЖ v angliiskata Wikipedia ako mozshete.

Интересно предложение. Може да включим малко история, статистика за брой на пътници, брой композиции, вагони и локомотиви и дестинации. За разписания незнам дали ще е осъществимо. Smartech 04:35, 26 мар 2005 (UTC)

Датата и часът на сървъра

Абе влизам аз днеска на порталната страница и там какво да видя. 5 юни. Как пети бре. Пети беше вчера. Може би трабва да се направи нещо по въпроса. Мисля че просто трябва да се преизчисли времето на времевата зона на България, а не на САЩ или където се намира сървъра.

Направено е. Времето е според UTC, няма нищо общо с местонахождението на сървъра. Измененията спрямо UTC се коригират след като се регистрираш (регистрирането води след себе си и още куп благинки и гъзарийки, недостъпни за анонимни потребители). Никой не може да предположи в кой край на света си, а има много уикипедианци, които са в различни държави. Затова се използва универсалното време с възможност за корекции. --DCLXVI беседа приноси 11:29, 6 юни 2005 (UTC)

Бих искала да помогна

Бих искала да ви помогна с попълването на данните от разделите физика, химия и биология.Използвам само научно обосновани източници на информация, но ако все пак допусна грешка, ще се радвам да ми я покажете:).Мисля, че идеята за тази енциклопедия е невероятна и се радвам че има хора, който помагат за осъществяването и:))) --Mихаела 07:51, 4 август 2005 (UTC)

Дерзай. --DCLXVI беседа приноси 13:17, 3 август 2005 (UTC)
Отодавна ни трябва такъв човек. Ще се радвам, ако прегледаш наличните статии и ги доведеш фактологически до вид като за енциклопедия. Някои колеги считат за много престижно да са създатели на статии и някои статии наистина само тази роля изпълняват - някой се хвали, че ги е създал. --ИнжИнера 15:17, 3 август 2005 (UTC) Стабилен Stable

Проблем със зареждането на страниците

от мнооооого време вече сайтът отказва да работи като щракна на някоя връзка. в 80% от случаите е достатъчно да Спра зареждането от браузъра и после да Обновя. Един вид, всяко второ щракане не ми бачка. Та имам прост въпрос: Койе виновен?  :-) --cryout 19:48, 20 ноември 2005 (UTC)

20 000 статии

До 2-3 дена официалният брой на статиите в бългаската Уикипедия ще стане 20 000. Има ли планове да се отбележи този момент? Например, някой може да напише т.н. на английски език "изявление за пресата" (press release), което практика за подобни събитие при подобни продукти. Целта е да се помогне на евентуални журналисти с по-важната информация; демек, да им стане по-лесно да ни популяризират (какво е Уикипедия; каква е историята й; какви са целите й; каква е историята на българската версия; какви са проблемите на Уикипедията -- тези въпроси в тази последователност трябва да стигнат за едно смислено изложение).

Някой има ли талант за тази работа, или да опитам аз? Не знам колко време ще имам тази седмица, но в края й ще се постарая да се върна към предложението си ;-) --cryout 11:03, 21 ноември 2005 (UTC)

Виж Уикипедия:Изявления за пресата и ако имаш желание, почни да сглобяваш едно ново: може да гледаш от предишните. Само знай, че самият текст ще бъде обществено достояние (нужно е за да могат медиите да го публикуват свободно) и освен това ще падне обсъждане. Не е и спешно да се пуска веднага, може и няколко дни след юбилейната статия, просто важно е да е добре написано и отгледано за грешки. Иначе имаме едни списъци с адреси на медиите и една програма за масово изпращане, така че това не е проблем. --Петко 12:14, 21 ноември 2005 (UTC)