Беседа:Начална страница/Архиви/2007

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Превод на текста за даренията и обновяване на препратка

Бихте ли превели текстта за даренията, който е изписан най-отгоре така, че да е на български? Също някой би ли обновил Българска версия в началото на страницата да сочи към Българската Уикипедия, статията на нашата Уикипедия. Благодаря. --Ванка5 03:18, 16 декември 2006 (UTC)

Второто го оправих. Съобщението за даренията не мога да го намеря в момента. --Спас Колев 10:28, 18 декември 2006 (UTC)

Относно събитията по дати

Те ежедневно претърпяват промени. В актуалния вариант в шаблоните не са упоменати като събития раждания и смърт на важни личности, а освен това би било подходящо да присъства и по един портрет (така, както е в други Уики-та. С една дума, хайде да прередактираме шаблоните на повечето дати. Най-често в тези статии качваме информация аз и Иванко. Krysto 13:40, 6 януари 2007 (UTC)

Ами, не виждам проблем да го направиш, щом имаш желание. Тези шаблони не са много добре поддържани, някои дори не са създадени. --Спас Колев 12:16, 8 януари 2007 (UTC)
Срам-не-срам, но ще попитам: къде се намират? Krysto 10:19, 11 януари 2007 (UTC)
Уикипедия:Редактиране на началната страница#Дати --ikonact 10:23, 11 януари 2007 (UTC)
tnx Krysto 11:30, 11 януари 2007 (UTC)
Идеята да се актуализират шаблоните е добра, но добавянето на портрети не съм сигурен. Страхувам се, че ако се добави картинка може да се размести положението на шаблона на първата страница. В такъв случай е по-добре да се махне календара, иначе може да се застъпват с картинката. --ikonact 11:53, 11 януари 2007 (UTC)

Дали пък да не направим допълнителна секция, озаглавена нещо като "Днес е..." в която да слагаме празниците (Например Ден на българската писменост, Петров ден, Бабин ден и т.н.). Може там да преместим и календара? Неудобството е, че трябва да се прави шабон за всеки ден от годината.--ikonact 14:08, 11 януари 2007 (UTC)

От уикитата, които проследявам, харесвам началната страница на английското. Не казвам, че нашата е кофти, но винаги има какво да се донаправи. За мен рубриката "знаете ли, че" е добра, но тъй като не изисква ежедневна редакция (а ние сме си малко тук, как да си кривим душата), е заела твърде голяма част от началната страница. Та, ако малко се прибере, може да се увеличи актуалната информация - вкл. събитията по дати. Не говоря за сега, а по принцип. Откровено казано, събитията ни по дати може и да не са най-важни, но са си чиста енциклопедия. Затова призивавам за активност от повече активни потребители и работа по тези 366 статии. Дано до една година да успеем да запълним празнотите, да уеднаквим форматиранията и да остане от 2008 г. (живот и здраве) само да допълваме и да се насочим към най-актуалните събития. Е, няма да изместим Фокус, но можем да държим ръката на пулса. Krysto 18:57, 12 януари 2007 (UTC)
Ако имаш идеи по началната страница, използвай нейната тестова страница, за да ги предложиш. Ако не си на ясно как точно да я промениш, пиши в беседата какво предлагаш да се подобри. Рубриката "знаете ли, че" можеш и ти да я скъсиш на Уикипедия:Последни попълнения. Просто премести част от последните точки в архива.--ikonact 21:13, 12 януари 2007 (UTC)

Погрешен превод на free като свободни вместо безплатни

На много места(в началната страница, съобщения за авторски права/редактиране и т.н.) е преведено погрешно(понеже оригиналната терминология идва от английски), което всъщност се има впредвид безплатни, информацията не може да е "свободна"/"поробена"(това дори звучи смешно), тя е безплатна/изисква някаква форма на заплащане за нейното ползване(закупуване на книга или софтуер, плащане на такса за достъп до сайт и т.н.), като за целта е защитена от специфични авторски права. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 83.228.35.28 (беседа • приноси) .

Запознайте се с понятието Свободно съдържание и Свободен софтуер (като толкова добре знаете английски, вижте en:Copyleft каквото е съдържанието на Уикипедия, en:Free content и Free Culture и помогнете да ги допреведем на български). Става въпрос именно за свобода, свободата да се ползва, копира, променя и разпространява, каквато свобода традиционното авторско право не разрешава. --5ko 18:18, 12 май 2007 (UTC)
информацията не може да е "свободна"/"поробена"“ - това го кажи на тези, дето правят законите за авторското право.--Златко Костадинов 08:23, 8 октомври 2007 (UTC)
Информацията е свободна-несвободна, а не "поробена" :) --Ivanko 20:32, 8 октомври 2007 (UTC)

На колко езика е достъпна Уикипедия

Според официалната страница за Уикипедия в английската версия, вече има 253 версии на различни езика. Ни би ли трябвало да се оправи тази малка грешка в началната страница тук, където пише, че е достъпна на над 100 езика. Технически все още това е вярно, но ако се напише 200 няма ли да е по-добре? --Кристиян 20:04, 6 ноември 2007 (UTC)

Готово. --Спас Колев 12:18, 7 ноември 2007 (UTC)

Превод на съобщението за дарението

Има ли начин съобщението за дарението най-горе да се преведе? --Ванка5 06:40, 7 ноември 2007 (UTC)

  • П.П. Браво, че е преведено съобщението вече, но остава бутона-картинка "Дарете сега!". Аз мога да го сваля и направя на български и да кача картинката. Чудя се не могат ли да стават малко по-бързо нещата тук, докато го направим това ще свърши кампанията. --Ванка5 09:07, 30 ноември 2007 (UTC)

Секция Новини

Хубаво е да се добави секция за Новини на главната страница както е направено в английската Уикипедия. Това ще направи нашата Уикипедия по-актуална, интересна и посещавана и ще я развие допълнително. --Ванка5 03:51, 28 ноември 2007 (UTC)

Преди време имаше такава секция, но никой не я поддържаше и я махнахме. --Спас Колев 12:13, 28 ноември 2007 (UTC)
Да, вярно че по едно време я имаше. Предлагам следното: първо да видим колко човека се интересуваме да поддържаме такава секция като се изброим тук. Ако се съберем около 15, всеки от нас да си избере 2 дни от месеца през които да пуска новини. Други като се присъединят новинините за даден ден ще станат повече. Отделно ще имаме случайно минаващи или периодични хора добринасящи за новините и секцията ще се поддържа непрекъснато. В даден момент като се съберем достатъчно хора да пишем тук няма да е нужно някои определени хора да я поддържат, ами ще става спорадично, както е предполагам в английската Уикипедия. Какво ще кажете? Аз се записвам долу. --Ванка5 05:48, 29 ноември 2007 (UTC)
Аз не искам да се ангажирам за конкретни дни, но бих помагал с каквото мога. Въпросът е как се пускат новини, може ли направо copy/paste от новинарски сайтове? Ако може, от кой сайтове? Да няма после проблеми с правата? --Златко Костадинов 14:13, 29 ноември 2007 (UTC)
Съдържанието трябва да е поднесено по същия или подобен начин както останалите материали в Уикипедия. Не съм 100% сигурен, но мисля, че в англ. версия изискват материала предоставен като новина задължително да има някакъв източник, самите подробности могат да се разучат на en:Portal:Current events. --Ванка5 09:05, 30 ноември 2007 (UTC)
  1. --Ванка5 05:48, 29 ноември 2007 (UTC)
  2. 15 души е програма максимум. В настоящия момент едва ли ще има толкова желаещи. Аз бих се включила с удоволствие--Seraphita 19:00, 13 декември 2007 (UTC).

Дати

Днес, под дата 19 декември, на фронтпейджа пише:

"Първата световна война: По време на Битката при Вердюн френската армия успешно удържа атаката на германските сили и ги принуждава да отстъпят на изходна позиция."

Според мен това е грешка, защото:

1. Вчера, 18 декември, пишеше, пак на основната страница, че на тази дата (18 декември) завършва същата битка.

2. Битката при Вердюн завършва с ФРЕНСКА контраофанзива, а не с германски атаки. За справка в интернет може да се види статията за битката в немската уикипедия [1], а също и това [2].

--Добри 12:20, 19 декември 2007 (UTC)

Шаблоните за дните на началната страница са в Категория:Шаблони за дати на начална страница, можеш направо да поправяш там. И аз съм попадал на неточности в тях. --Спас Колев 12:56, 19 декември 2007 (UTC)
Благодаря. Мисля обаче, че е нужно повече внимание към тези шаблони, когато се попълват, защото поправките, както в този случай, идват твърде късно. Една груба грешка на фронтпейджа компрометира сериозно уикипедия като достоверен източник. --Добри 13:10, 19 декември 2007 (UTC)
Така е, но всичко опира до ограничените ресурси. Преди време няколко човека се бяха заели да преглеждат целия списък, но аз не съм навлизал в детайлите и не знам докъде са стигнали. --Спас Колев 13:18, 19 декември 2007 (UTC)

Подчертаването на хипервръзките

Изключително грозни ми се виждат подчертаните хипервръзки. В никой друг вариант на Уикипедия не съм виждал подобен стил. Има ли възможност това да се промени и връзките да бъдат подчертани, само когато мишката е върху тях?--Fallenblood 20:59, 28 декември 2007 (UTC)

Fallenblood, съвсем наскоро това беше обсъждано на Уикипедия:Разговори#За и против подчертаването на препратките, разгледай дискусията и добави най-долу своето мнение. Поздрави и весели новогодишнви празници! --Спири 21:07, 28 декември 2007 (UTC)
Има, разбира се, имаш си monobook.css или common.css, с подходящ CSS код вътре можеш да направиш чудеса. --Valac   беседа  21:10, 28 декември 2007 (UTC)
Fallenblood, на твоето мнение са може би 80% от участниците в проекта. Освен, че са грозни пречат и на възприемането на текста. Не знам защо още е така, може би защото "Тука е така!". --Ivanko 09:30, 29 декември 2007 (UTC)
Нито са грозни, нито пречат, а напротив, помагат за възприемането на текста. Защо е така е обяснено неколкократно на посочените предишни обсъждания, както и са дадени указания как всеки желаещ да си премахне подчертаването (повтарям: в личния monobook.css се въвежда а {text-decoration:none;} a:hover {text-decoration:underline;} и готово пример). --Петко 13:08, 29 декември 2007 (UTC)
Това ми мирише на спекулация. Дори 80% (или може би по-малко) от изказалите мнение по въпроса за подчертаването да искат те да се махнат, това мнение ще окаже ефект върху хиляди пъти повече хора. Струва ми се, че искаш 5 човека да вземете решение за 50 000 или колкото читатели има Уикипедия. Целта на Уикипедия е да бъде полезна, а както Петко посочи преди 1-2 седмици, промяната на сегашното статукво би намалило ползваемостта (en:usability), особено на хора несвикнали с Уикипедия (различни от теб, мен и другите членове на уикиобщността). Обаче ако направим PHP или Perl/CGI анкета на сайта и поискаме мнението на читатели и редактори, тогава вече би могло да има реални предпоставки (налични данни за нагласи) за промяна. И да, тука е така както е, как иначе? --Александър Бахнев механа 16:31, 29 декември 2007 (UTC)