Беседа:Синдром на придобитата имунна недостатъчност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Синдром на придобитата имунна недостатъчност е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас C Средна Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

ПИШЕТЕ, ЧЕ СПИН-А Е ИЗМИСЛЕН ИЗКУСТВЕНО ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ДА ЗАТРИЯТ НЕГРИТЕ ОТ АФРИКА!! ВИЖТЕ И КАРТАТА В АНГЛИЙСКОТО УИКИ,КЪДЕТО СЕ ВИЖДА, ЧЕ В АФРИКА ИМА ДЪРЖАВИ С 25-30% БОЛНИ ОТ СПИН ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!!!

ДОРИ БИЛ КЛИНТЪН Е ПРИЗНАЛ ТОВА ПРЕДИ ДА СВЪРШИ МАНДАТА СИ!!!--Mars 15:49, 22 ноември 2006 (UTC)Mars

Ми напиши го ти, при това с цитат, но не от жълтата преса. Това не е табло за обяви, кой какво мисли. BloodIce 16:11, 22 ноември 2006 (UTC)

Тази дезинформация на КГБ беше лансирана през втората половина на ХХ в. от един "учен" от ГДР. --Vladko 18:52, 4 декември 2006 (UTC)

защо в темата СПИН е написана инфрмация само за ХИВ?[редактиране на кода]

Значи според мен, в статията СПИН изобщо не се обръща внимание на СПИН а на ХИВ. Не знам кой е писал статията но бърка основните термини ХИВ и СПИН! --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 77.85.11.4 (беседа • приноси) .

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки — вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. Спири / беседка 21:37, 29 ноември 2007 (UTC)


Ами аз започнах, мисля да продължа. Кажете ако нещо не е наред. Elensia 15:09, 4 април 2008 (UTC) elensia

Има хубава картинка на вируса на английската версия. Като се ориентирам как се слагат картинки, ще я добавя Elensia 16:29, 4 април 2008 (UTC)elensia

Заразяване с вируса на СПИН[редактиране на кода]

Някъде бях чел как става цялото заразяване (извън описанията как можеш да се заразиш, а как точно действа вируса) и виждам, че тук нищо не е написано. Това, което четох, е че, вируса навлиза в тялото и напада едни специфични защитни клетки лимфоцити CD4. В механизма беше описано, че вируса няма ДНК в центъра си, а РНК и се обясняваше, че вируса се прикрепя към тях и инжектира РНК си в тях, което навлизайки в CD4 клетката се превръща в ДНК и почва да командва ДНК-то на клетката и я кара да се размножава като всяка нова клетка е пълна с хиляди нови вируси, което е така да го кажа хитрото, защото другите защитни човешки клетки не могат за познаят в коя клетка има вируси и в коя не. После напускат клетката и така нататък. Другото, което бях чел май беше за един български учен (може и да не беше такъв), който тествал ново лекарство или искал да го направи, което целта му била да не позволи навлизането на вируса на СПИН в човешките клетки, като се прави промяна на някакви клетъчни ензими и така да го кажа вируса не може да навлезе, защото има химическа несъвместимост между двете мембрани (тази на вируса и тази на клетката) и още нещо лекарството също така щяло да се свързва май с някакъв специфичен белтък във вируса и да го осветява по такъв начин, че човешките клетки да разпознават заразените от вируса на СПИН. Това си спомням ако някой може да потвърди информацията и да я добави ще е добре.--Ilikeliljon 14:28, 3 април 2009 (UTC)

Да, вирусът атакува лимфоцити или други клетки, които експресират CD4 ко-рецептор на повърхността си (CD4+ лимфоцити и макрофаги). В прикрепването участват и други ко-рецептори, хемокини, според които имаме HIV типове с различен тропизъм (в зависимост от хемокините CCR5, CXCR4 - M тропичен HIV, респективно T тропичен).
HIV е ретровирус - няма ДНК, а РНК. В клетката хазяин с ензима обратна транскриптаза от неговата РНК се образува ДНК, която влиза в ядрото и заедно с вирусни ензими се инкорпорира в ДНК на клетката хазяин. Въобще историята с ретровирусите е много дебела, а с HIV още повече. Нужен е времеви ресурс, за да се допише статията (бях редактирал малко само за вирусните му протеини) и не знам кога ще стане това. Едва ли ще е в близките 2 месеца поради заетост и нужда да се оправят първо някои други статии, които са по-належащи, тъй като са пълни с щуротии. :-)--Vierko 15:02, 3 април 2009 (UTC)