Беседа:Стефан Стамболов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Смятате ли че послидния абзац- "оценка на дейността" трябва да остане.Според мен му липсват безпристрастност, научна аргументатация и обоснованост, а това радикално лично мнение няма място тук.

И аз така мисля, трия го--Zearendil 12:53, 9 ноември 2006 (UTC)

Икономическа политика[редактиране на кода]

По отношение на ик. политика на Стамболов статията съдържа неточности ,като в някои случаи те са изключително големи :
Може би най-важното: Стамболовото правителство никога не приема Закон за покровителстване на местната индустрия-първият такъв е приет при Стоилов.Стамболов не провежда последователна протекционистична политика-той осъществява политика на концесиониране,като концесиите обикновено се раздават на близки до власта предприемачи.Освен това правителството е външно ограничено-от капитулационния режим.В статията са пропуснати да се отбележат и първите външни заеми ,които се договарят именно по стамболово време.
С увавение BG Macedonia 18:35, 24 юли 2009 (UTC)

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки — вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.--89.215.34.57 12:25, 26 юли 2009 (UTC)
Само е хубаво да цитирате източниците си като правите сериозни промени. С уважение, --89.215.34.57 12:27, 26 юли 2009 (UTC)

Пагубни последици[редактиране на кода]

Струва ми се, че в своя край статията не е особено безпристрастна.Цитирам: "България отново постепенно навлиза в зоната на руското влияние, което ще доведе до пагубни последици за българския народ и държава" - кои са те и наистина ли са в следствие точно на това??? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 95.42.150.136 (беседа • приноси) .

Цялата статия ми се струва доста необективна и пристрастна. Всячески се опитва да се внуши, че Стамболов не е бил диктатор. Аз лично не знам дали това е било така или не, просто ми направи впечатление, че постоянно има опит за оневиняване на действията му. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 90.164.56.92 (беседа • приноси) .
Конкретни предложения? --Спас Колев (беседа) 08:37, 18 май 2012 (UTC)

Факти около участието му в Априлското въстание[редактиране на кода]

Относно ръководството на окръжно събрание в Горна Оряховица. Не открих потвърждение на тази информация в моите източници (Страшимиров, Косев). Затова я махнах.--Добри (беседа) 16:50, 21 август 2014 (UTC)

Културен подем?[редактиране на кода]

Още в самото начало може да се прочете: "той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни". Подобно твърдение изглежда най-малкото неадекватно, като се има предвид, че Алеко Константинов, създавайки образа на Бай Ганьо подчертава връзките на своя герой със този период на управление. 212.39.89.39 21:39, 9 юни 2018 (UTC)

Не виждам нищо невярно в изречението, което е достатъчно общо и визира целия период преди войните. Моля дайте конкретно предложение как да се промени--Ket (беседа) 08:43, 10 юни 2018 (UTC)
Ролята на държавата в тези процеси е спорно. Аз бих акцентирал върху политическата стабилизация след предходната криза и пресичането на руските опити за намеса във външните работи. --Спас Колев (беседа) 11:14, 12 юни 2018 (UTC)

Потекло[редактиране на кода]

Откъде мога да намеря наистина достоверен източник, че майката на Стефан Стамболов (Евгения Стаматова) е наистина туркиня? --Станислав Николаев 07:30, 14 август 2018 (UTC)

Никъде? :-) --Спас Колев (беседа) 12:21, 17 август 2018 (UTC)
Попаднах на предаването “История.bg” в Ютюб от БНТ и гостите в студиото на няколко пъти споменаха това нещо. --Станислав Николаев 18:22, 17 август 2018 (UTC)