Беседа:Теодор-Петър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Петър ІV в българската исторя няма има Петър І син на Симеон и Петър ІІ брат на Иван Асен І Scroch 15:26, 15 януари 2006 (UTC)

Сега не мога да намеря точната дискусия по темата, но можеш поне да погледнеш Петър II Делян. Поздрави, Златко ± (беседа) 17:05, 15 януари 2006 (UTC)

Да но реално той не е бил официално провъзгласен за владетел. Общо офциално които са провъзгласени това са Петър І и Петър ІІ ( на Иван Асен брат му ) Scroch 22:08, 15 януари 2006 (UTC)

Зависи от гледната точка - онези, които са приели Петър Делян за истински цар, са го имали за достатъчно официално. Разбира се, византийците едва ли са го приемали. И това са само две от възможните гледни точки. Има смисъл да се посочат различните гледни точки: „авторите А, Б и В считат Петър (брата на цар Асен) за Петър II“ и „авторите Г, Д, Е считат Петър Делян за Петър II“. Разгледай категорията Български владетели и кажи какво да правим с останалите Петъровци. Аз поне съм учил по история (навремето) Петър Делян като легитимен водач на българско възстание. Поздрави, Златко ± (беседа) 23:40, 15 януари 2006 (UTC)

Айде да не си мерим кой какво е учил щото аз съм завършил с профил история... Ако отвори "Българска енциклопедия А-Я" ще забележиш че на "Петър" са опоменати Петър І син на Симеор и Петър ІІ възстановил България. Има Петър Делян който няма номер има и Петър който е руски владетел. Незнам от къде сте го изнамерили този Петър ІІІ но сигурмо има логично обяснение. И все пак отново се връщам на думата. Как може да има цар без държава? По официални данни тогава България е под византийско робство и не може да има цар без преди това да има освободена държава. Scroch 07:44, 16 януари 2006 (UTC)

Петър IІ и Петър II[редактиране на кода]

В момента съществува статия Петър IІ (с латинско I и след него кирилско І) - т.е. тази статия. Съществува и друга статия Петър II (две латински I - както е правилно), пренасочваща към Петър II Делян. Дайте да оправим нещата че до гуша ми дойде от това кирилско І. Ако някой се чуди що за чудо е това - има такава буква в старата кирилица, в момента се ползва в украински и белоруски, кодът ѝ е съвсем различен от латинското I - т.е. при търсене не се намира. --Sharkb (беседа) Нестабилен 19:40, 16 януари 2006 (UTC)

Знам за буквата, а проблема с различните кодове на еднакво изглеждащи глифи е също стар. Малко хора знаят за многото I-та в кирилицата, но всички се сблъскват с А-тата. Няма проблем да го оправим, но нека да имаме малко търпение. Новия колега Scroch повдига един въпрос, който е по-добре да решим спокойно. За него Петър Делян и Константин Бодин не трябва да влизат в номерацията, защото не са царували „официално“. Най-лесно щеше да ми е да преместя статията обратно, но той също до голяма степен е прав. Не искам да го обидя и да го откажем от проекта. И без това много му се събра с многото ограничения за лицензи на картинки и посочване на източници. Поздрави, Златко ± (беседа) 06:10, 17 януари 2006 (UTC)

Не бе хора. Правете каквото знаете. Ако смятате че не е вярно добре преместете го обратно на Петър ІV но според мен това ще е исторически неправилно. В крайна сметка не решавам аз така че... Scroch 00:11, 21 януари 2006 (UTC)

Проблема е решен[редактиране на кода]

Мисля, че пооправих бъркотията. Преместих статията тук, защото Теодор е истинското му име, а с името Петър е известен на всички. За да няма повече спорове за това накъде да сочи статията Петър II, я направих на пояснение, което дава и двете версии. Ако искате да преместим другите двама, така че статиите да бъдат на истинските им имена, ще трябва администратор да изтрие съществуващите пренасочвания (Петър Делян и Константин Бодин), за да отвори място. --Christomir 00:37, 23 януари 2006 (UTC)

Дискусия за името на статията[редактиране на кода]

Здравейте, надявам се това съобщение да достигне до потребители, които са обсъждали темата в миналото. В en-wiki в момента тече дискусия по преименуването на статията там. Ще се радвам, ако хора с повече познания и опит по темата, се включат в разговора и спомогнат за разрешаване на дилемата. Виждам, че за последно тук се е водила някаква дискусия преди повече от седем години, та може би би било полезно да опресним малко нещата. --Лавеол (беседа) 13:47, 23 януари 2017 (UTC)