Беседа:Уинстън Чърчил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Уинстън Чърчил е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Избрана статия Избрана Статия от клас A Максимална Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Кандидат за избрана[редактиране на кода]

Предлагам статията за избрана. – Owain 18:45, 12 септември 2011 (UTC)

Поставям отново статията в кандидатите за избрани. – Owain (беседа) 17:02, 27 март 2012 (UTC)

Този ли беше дал идеята за смяната на часа? --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 08:07, 1 април 2012 (UTC)

Добър въпрос, но отговорът е не. – Owain (беседа) 18:22, 1 април 2012 (UTC)
Хм, сигурен ли си? Това ми се върти в главата от малък. Но явно греша. --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 11:04, 3 април 2012 (UTC)
Според en:Daylight saving time идеята е на Джордж Върнън Хъдзън. Във всички случаи германците го въвеждат преди англичаните, а по това време Чърчил е в немилост след Галиполи. --Спас Колев (беседа) 11:35, 5 април 2012 (UTC)


Статията е много хубаво написана, но според мен следното изречение:

Бележит държавник и оратор, Чърчил е също офицер в британската армия, който се счита за един от великите военни ръководители

трябва да се махне или промени. Че е бележит държавник - да, би могло да се каже (въпреки изключително наивните му позиции в навечерието на войната), но велик военен ръководител не е в никакъв случай. Военната му кариера не блести с нищо особено, даже напротив. – Tourbillon Да ? 20:54, 19 май 2012 (UTC)

В Английската уикипедия са го редактирали до "Един от великите военновремеви лидери". Аз мисля, че това отговаря на истината и може и тук да се промени думата. -- Owain (беседа) 21:05, 19 май 2012 (UTC)
Според мен "един от най-забележителните държавни ръководители на Великобритания и ключова фигура във Втората световна война" или нещо от сорта би било най-добре. Без излишни суперлативи, като разбира се се подчертава значимостта му. Но освен разни такива дреболии, забележки нямам — статията е безупречна и те поздравявам за труда. – Tourbillon Да ? 16:00, 20 май 2012 (UTC)
Промених го според твоята формулировка. Съгласен съм, че не е бил велик. – Owain (беседа) 21:02, 26 май 2012 (UTC)

Информацията за България добавих благодарение на Simin, който ми даде книгата „Уинстън Чърчил и Балканите“. – Owain (беседа) 15:41, 17 юни 2012 (UTC)

Преместена информация със спорни източници[редактиране на кода]

Местя тук информация, която по всяка вероятност не е вярна, ако се съди по данните на проф. Евгений Дайнов[1]. Veni Markovski | Вени Марковски (in Cyrillic) (беседа) 01:29, 2 април 2015 (UTC)

Но освен стратегическите и политически съображения се прибавя и нещо друго, което може да бъде разбрано според формулировката, използвана от Чърчил на 19 октомври 1943 г., когато той заповядва да бъдат започнати бомбардировки над България. Визирайки вероятно отказът на България да се включи в Първата световна война на страната на Антантата и да подкрепи британските войски при Галиполи Чърчил казва:

Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок... София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро.[2],[3]

Януари 2016[редактиране на кода]

Тъй като ми попадна книгата на Гунев, но в издание от 2007 г., си позволих да сверя цитатите и затова смених и цитирания източник от 1989 с този по-нов. Всъщност книгата е със съавтори Иван Илчев (главата за Първата световна война) и Георги Гунев (главата за Втората световна война), но на корицата и в библиографските данни на първо място е посочен Гунев, затова се промени и позоваването.--Ket (беседа) 10:08, 24 януари 2016 (UTC)

Безчет милионите избити от военния престъпник Чърчил[редактиране на кода]

Защо в статията не засегнете това , че Чърчил е виновен за избиването поне на 10 милиона души? Най-хладнокръвно и брутално! Статията на Хитлер е пълна с пропагандни писаници, а за чудовището Чърчил се пише как бил писател, художник и още малко някакъв герой и велик човек ще го изкарате? Хитлер е 1 милион пъти по-добър политик от Чърчил, постигнал е 1 милион пъти повече от Чърчил в пъти по-сложна ситуация и в една в пъти по-бедна и унизена страна! Британия не иска и да чуе преди и след войната за Чърчил заради абсолютната му некадърщина като политик преди това! Политик от най-ниско ниво, просто е попаднал в подходящото време и се оказа по случайност победител съвсем не заради собствени заслуги. Знаем,че победителите не ги съдят, все пак самият Чърчил най-нагло казва,че само победените държави имали "военни престъпници".--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 46.47.97.71 (беседа) 07:35, 19 септември 2017‎

И аз съм съгласен с Вас (унизително некадърен е), но проблемът е да намерите достоверни източници (историци, политици), които да могат да се цитират или отразят в Уикипедия. Някой ден, или дори това, че тук повдигаме въпроса, е нещо. --Rumensz (беседа) 08:38, 19 септември 2017 (UTC)
  1. Статия в Offnews
  2. Barker, E. British Poliy in Soth-Eastern Europe in the Second World War. London 1976, с. 215
  3. Гунев, с. 209