Галиполска операция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Битка за Галиполи)
Направо към: навигация, търсене

Галиполската операция или още Дарданелска операция е изключително важно сражение през Първата световна война между силите на Антантата и Османската империя. На практика това поражение на Антантата окончателно предопределя включването на България във войната на страната на Централните сили, с което световният конфликт се затяга и продължава още 4 години, а в Русия и Германия избухват революции.

След като на Западния фронт войната става позиционна, Антантата решава да открие фронт на Балканите по личната инициатива на Уинстън Чърчил.

На 25 април 1915 г. е направен десант на Галиполския полуостров в Дарданелите, но съглашенските части са отблъснати от османската армия.

На 6 август е осъществен нов десант, но настъплението е спряно от османските войски, командвани от германския генерал Ото Лиман фон Зандерс. Великобритания и Франция подценяват възможностите на победената в Балканската война османска армия и дават огромни жертви. Жертвите, дадени от Антантата, наброяват над 250 хиляди души и са основно от британските доминиони и в частност от Австралия и Нова Зеландия.

Един от командващите османски офицери в хода на операцията е Кемал Ататюрк.

Източници[редактиране | редактиране на кода]