Направо към съдържанието

Въшки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въшки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
подтип:Шестокраки (Hexapoda)
клас:Насекоми (Insecta)
подклас:Крилати насекоми (Pterygota)
инфраклас:Новокрили насекоми (Neoptera)
разред:Сенояди (Psocoptera)
подразред:Troctomorpha
разред:Въшки (Phthiraptera)
Научно наименование
Haeckel, 1896
Въшки в Общомедия
[ редактиране ]
Срамна въшка (Pthirus pubis)
Гребен от слонова кост за почистване от въшки – късната Бронзова епоха (1200 – 1050 г. пр.н.е.) от град Ларнака, античния Китион.

Въшките (Phthiraptera) са разред малки безкрили яйценосни насекоми.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Въшките варират от 0,5 до 5 mm на дължина. Те не скачат за разлика от техните братовчеди бълхите. Имат тесни глави и овални, сплескани тела. Техните антени са къси с три до пет сегмента, а челюстите им, които могат да се прибират в главата, са приспособени за пробиване и смучене.[1]

Трите им ларвни стадии приличат на възрастните. Те се хранят с перата и космите на гостоприемниците си и с люспи от епидермалния слой на кожата им. Рядко поглъщат капки кръв, които изтичат при разчесване на вроговените участъци на кожата. Когато върху един и същ вид паразитират няколко форми пухоядни, всеки от тях е приспособен и живее върху точно определен участък от тялото на гостоприемника (или върху определен тип пера), така че отделните паразити не се конкурират помежду си.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Разред Въшки

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват около 5 хиляди вида въшки, но са описани около 300. Характерна е кокошата въшка, която живее по кожата на домашната кокошка. По патиците паразитира патешкият пухояд, а по пауна – пауновият пухояд.

В България се срещат и паразити по бозайниците, например кучешкият пухояд, който се заселва по космите на главата и врата на кучето. Премахва се чрез редовно къпане и напръскване на космената покривка с инсектициди. Това е важно, защото кучешкият пухояд е междинен гостоприемник на кучешките глисти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Capinera, John L. Encyclopedia of Entomology. Springer Science & Business Media, 2008. ISBN 978-1-4020-6242-1. p. 838 – 844. (на английски)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]