Въшки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Въшки
Male human head louse.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Hexapoda Шестокраки
клас: Insecta Насекоми
подклас: Pterygota Крилати насекоми
инфраклас: Neoptera Новокрили
надразред: Paraneoptera
разред: Phthiraptera Въшки
Научно наименование
Уикивидове Phthiraptera
Haeckel, 1896
Подразреди
Въшки в Общомедия
Пухояди

Въшките (Phthiraptera), известни още като пухояди, са яйценосни насекоми. Трите им ларвни стадии приличат на възрастните. Те се хранят с перата и космите на гостоприемниците си и с люспи от епидермалния слой на кожата им. Рядко поглъщат капки кръв, които изтичат при разчесване на вроговените участъци на кожата. Когато върху един и същ вид паразитират няколко форми пухоядни, всеки от тях е приспособен и живее върху точно определен участък от тялото на гостоприемника (или върху определен тип пера), така че отделните паразити не се конкурират помежду си.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Разред Въшки

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Описани са около 300 вида. Характерна е кокошата въшка, която живее по кожата на домашната кокошка. По патиците паразитира патешкият пухояд, а по пауна – пауновият пухояд.

В България се срещат и паразити по бозайниците, например кучешкият пухояд, който се заселва по космите на главата и врата на кучето. Премахва се чрез редовно къпане и напръскване на космената покривка с инсектициди. Това е важно, защото кучешкият пухояд е междинен гостоприемник на кучешките глисти.