Западен фронт (Първа световна война)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Западен фронт
Част от Първа световна война
Western Front (World War I) 2.jpg
Информация
Период от 4 август 1914 до 11 ноември 1918 г.
Място Белгия и Североизточна Франция
Резултат Победа на Антантата, край на Германската империя
Воюващи страни
Антанта:
Франция Франция
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Британска империя
Белгия Белгия
Съединени американски щати САЩ
Русия Русия
Италия Италия
Португалия Португалия
Централни сили:
Германия Германия
Австро-Унгария Австро-Унгария
Командири
Франция Фердинанд Фош
Франция Жозеф Жофър
Франция Робер Нивел
Франция Филип Петен
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джон Френч
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Дъглас Хейг
Белгия Албер I
Съединени американски щати Джон Пършинг
Германия Хелмут фон Молтке
Flag of the German Empire.svg Ерих фон Фалкенхайн
Германия Паул фон Хинденбург
Германия Ерих Лудендорф
Германия Вилхелм Грьонер
Сили
1918[1]:
Франция 2,562,000
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия 1,794,000
Съединени американски щати 1,876,000
Белгия 145,000
Италия 55,000
Общо: 6,432,000
1918[1]:
Германия 3,403,000
Австро-Унгария 124,000
Общо:3,527,000
Западен фронт в Общомедия

Западен фронт е наименованието на един от главните театри на военни действия през Първата световна война, образуван след окупирането от германската армия на Люксембург и нахлуването ѝ в Белгия в началото на август 1914 година. Решителният успех на немците в пограничните боеве над белгийски, френски и британски войски им позволява да пренесат военните действия на френска територия и да заемат важните промишлени райони на Североизточна Франция.

В сражението на река Марна през септември 1914 г. съглашенците успяват не само да прекратят устрема на германските войски, но и да ги принудят за първи път да осъществят общо отстъпление. Макар и претърпели значителен неуспех германските армии се отдръпват неразбити и заемат предварително избрани и снабдени с непрекъснати линия от укрепления позиции по река Ена, където на свой ред спират франко-английските сили и ги принуждават да се окопаят на срещуположния бряг на реката[2]. Достигайки до безизходица двете страни започват поредица от опити да заобиколят западния фланг на противника, която се характеризира с преминаването на инициативата ту в ръцете на съглашенците, ту в ръцете на германците. Тази своеобразна надпревара към морето завършва към края на месец октомври със създаването на една непрекъсната укрепена бойна линия с дължина над 600 километра от Северно море до Швейцария[3]. Това дава началото на позиционната война, която с малки изключения, властва на Западния фронт до самия край на Първата световна война.

От 1915 до 1917 година на Западния фронт се провеждат редица значими офанзиви, характеризиращи се с широката употреба на тежка артилерия и масовите пехотни атаки. Всички те постигат неуспехи в лицето на добре укрепените противникови системи от полеви укрепления, снабдени с широки пояси от бодлива тел, многобройни картечни гнезда и артилерия, които нанасят тежки загуби на атакуващите. Опитите да се достигне до решителен пробив в неприятелските линии е съпроводено и със засилена употреба на редица иновативни оръжия като отровния газ, танковете и самолетите.

През 1918 г. този фронт се оказва решаващ за капитулацията на Германия, която е принудена да се признае за победена след неуспеха на последната своя голяма офанзива през пролетта на същата година и последвалото я успешно контранастъпление на съюзническите войски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б STATISTICS OF THE MILITARY EFFORT OF THE BRITISH EMPIRE DURING THE GREAT WAR 1914 – 1920(стр. 628). Посочена е големината на армиите към края на октомври и началото на ноември 1918 г.
  2. Keegan. The First World War, стр. 123
  3. Keegan. The First World War, стр. 136
  • ((en)) Spencer Tucker (2005 ): World War I: A Student Encyclopedia. ABC-CLIO. ISBN 1851098798
  • ((en)) Keegan, John (1998), „The First World War“, Hutchinson, ISBN 0091801788