Бети Фридан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бети Фридан
Betty Friedan
американска общественичка
Betty Friedan 1960.jpg
Бети Фридан през 1960 г.
Родена
Починала

Националност  САЩ
Образование Колеж Смит
Калифорнийски университет – Бъркли
Професия писател
Литература
Течение Феминизъм
Известни творби „Тайната на женствеността“ (1963)
Бети Фридан в Общомедия
Бети Фридан, фотография на Лин Гилбърт, 1981

Бети Фридан (на английски: Betty Friedan; 4 февруари 1921 – 4 февруари 2006) – една от лидерките на американския феминизъм – е американска писателка, активистка и феминистка. През 1966 година Фридан създава и става президент на Националната организация на жените в САЩ (NOW), чиято цел е да въведе жените „в мейнстрийма на американското общество сега“ и „пълно равенство на партньорството с мъжете“.

През 1969 Фридан отстъпва от поста на президент на NOW, след като в края на 60-те години е атакувана от млади радикални феминистки, които настояват за тотална сексуална либерализация, говорейки за насилие и лесбийство. Фридан обяснява по-късно своята тогавашна позиция с думите „Не смятам, че хиляда вибратора могат коренно да променят ситуацията“?“[1]).

През 1970 г., след като вече не е президент в организацията, Фридан организира национална Стачка на жените за равенство на 26 август, когато се чества 50-ата годишнина на 19-ата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира правата на жените да гласуват. Стачката е успешна, далеч от очакваното, и само в Ню Йорк стачкуващите са над 50 000 жени.

Активизъм[редактиране | редактиране на кода]

Фридан се е застъпвала за пълното равноправие на жените – от равна на мъжете работна заплата до участия в политическия живот на страните и отмяната на забраната на абортите.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

Бети Фридан получава известност след публикацията на нейната книга „Тайната на женствеността“ („The Feminine Mystique“), публикувана през 1963. В нея се разглежда идеята, че понятието женственост („Кой знае какви могат да станат жените, когато най-накрая те получат свобода, за да станат самите себе си?“[1]) е конструкт, измислен от мъжете, с цел да оправдаят ролята на майка и къщовница, която се налага на жените в съвременния свят. Книгата става „vade mecum“ (ежедневен наръчник) за женското движение, като бързо след нейното издаване продава 3 млн. екземпляра.“[1].

Книгата „The Feminine Mystique“ не е преведена още на български и за това присъства в различни текстове във варианти като „Тайната на женствеността“, „Женската мистика“ и т.н.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]