Библиотека „Военни приключения“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Библиотека „Военни приключения“ е книжна поредица на Държавно военно издателство, излизала между 1956 и 1966 г. Книгите са на военно-приключенска и разузнавателна тематика. Поредицата е създадена по подобие на съветската „Библиотечка военных приключений“ на Воениздат и голяма част от публикуваните книги, особено през първите години, са взети оттам. Отговорен редактор на поредицата е Христо Минчев.

Публикувани са общо 52 заглавия. Три от тях имат по две издания с различно оформление: „Военна тайна“, „Мълчаливият двубой“ и „И сам воинът е воин“. При „Военна тайна“ има разлика в съдържанието на двете издания: първото включва само първа и втора част на романа, а във второто е добавена и последната трета част.

Поредицата е издавана в джобен формат до 1964 г. включително, а от 1965 г. нататък — в голям формат. Всички книги са с твърди корици с изключение на „Третата среща“, която е с меки.

Издадени книги[редактиране | редактиране на кода]

Книгите са без номерация. Тук са дадени в реда на издаване, посочен в самите книги, а където няма такъв — според датата, на която са дадени за печат, посочена в издателското каре.

Обявени, но невключени в поредицата книги[редактиране | редактиране на кода]

В „Квартира без номер“ е обявено, че скоро в поредицата ще излезе „Троянски кон“ от Слав Караславов, но в крайна сметка книгата е издадена извън поредицата.