Биг Бен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Биг Бен

Биг Бен е било неофициалното название на голямата камбана в Часовниковата кула на Уестминстърския дворец в Лондон. Впоследствие това название започнало да се отнася към целия комплекс: камбана, часовник и кула. По времето на кралица Виктория кулата е била наричана Кулата на Св. Стефан (на английски: Big Ben, Clock Tower, Palace of Westminster, St. Stephen's Tower)

Голямата камбана тежи 13,76 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът ѝ в долната част е 2,74 м. Биг Бен е най-голямата камбана в часовников механизъм. В Лондон по-голяма от нея е само камбаната на църквата Св. Павел, която тежи 17 тона.

Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Висока е 96 м (с пилона); часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,74 и 4,3 м, часовникът дълго време е смятан за най-големия в света. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече "Боже, пази нашата кралица Виктория I!".

Мелодията, излъчвана от камбаните на кулата на всеки кръгъл час, е озвучавала началото на предаванията на Радио Лондон (Би Би Си) за чужбина в течение на повече от 8 десетилетия (на български език - от 1940 до края на 2005 г.)

Днес Биг Бен е един от най-разпространените символи на Великобритания, често е използван в реклами, туристически брошури, във филми и други.

През 2012 г. кулата е преименувана на "Кулата на Елизабет" (на англ. "Elizabeth's Tower"). Решението е взето в чест на 60-годишния юбилей на управлението на кралица Елизабет II. [1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биг Бен вече е Елизабет Тауър