Били Хлапето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Били Хлапето
легендарен американски бандит
Били Хлапето 
Роден: 23 ноември 1859 г.[1]
Починал: 14 юли 1881 г.[1] (21 г.)

Хенри Маккарти (на английски: Henry McCarty) известен като Били Хлапето (на английски: Billy the Kid) е американски престъпник, бандит и убиец от 19 век. Други негови псевдоними са Хенри Антрим и Уилям Харисон Бони.

Легендата за него му приписва 21 убийства[2], по едно за всяка година от живота му, но действителната бройка е около 9[3] (4 е убил той сам[2], а 5 – с помощта на други).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На ръст е около 173 – 175 см., със сини очи, гладка кожа и издадени предни зъби. Много вестникарски репортери казват за него, че Били е „обаятелен и приятен“,[4][5] общителен и с чувство за хумор, но тези качества са в комбинация с жесток характер, твърда решителност и забележителни стрелкови умения, които го правят опасен престъпник. Други го описват като „гъвкав и подвижен като котка“[4]. Съвременниците му казват за него, че е добре облечен като най-забележителният му атрибут е шапка тип мексиканско сомбреро с широка зелена декоративна лента. Въпреки че е толкова известен приживе, той се превръща в истинска легенда година след смъртта си, когато неговия убиец, шериф Патрик Гарет, публикува широко известна и сензационна негова биография под името Истинският живот на Били Хлапето. Благодарение на това фигурата на Били Хлапето става емблематична и той става най-известният образ на американския Див Запад.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Не се знае със сигурност точното рождено място и точната рождена дата на Били. Според някои той е роден на 23 ноември 1859 г. в Ню Йорк. Баща му остава неизвестен, има само предположения за неговата личност. Майка му, Катрин, се омъжва повторно и малко след това умира от туберкулоза. Много факти от живота на Били Хлапето са спорни, дори възрастта му.[6] През 1878 г. е признат за виновен (според някои изследователи това убийство му е приписано) в убийството на шерифа на Линкълн каунти Уилям Брейди. През април 1881 г., малко преди да бъде обесен, успява да избяга макар да е с белезници, като при това убива двама от надзирателите. В края на 2010 година губернаторът на Ню Мексико с анкета се опитва да реши дали да помилва посмъртно легендарния престъпник.[7][8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б data.bnf.fr, Посетен на 10 октомври 2015 г..
  2. а б Wallis (2007), p. 244.
  3. Plan to pardon Billy the Kid opens Garrett family wounds. // Daily Dispatch Online – Dispatch.co.za. Посетен на 6 ноември 2010.
  4. а б Wallis (2007), p. 129.
  5. Rasch (1995), p. 126.
  6. Дискавъри смъква маската на Били Хлапето, novinar.net
  7. Ще помилват ли посмъртно Били Хлапето
  8. Спорят за помилването на Били Хлапето след 130 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]