Билтен (1940)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Билтен“
„Билтен“
Информация
Вид месечник
Начало юли 1940
Край октомври 1940
Политически комунистически, македонистки
Свързани вестници Искра

„Билтен“ (на сръбски: Билтен, тоест Бюлетин) е нелегален месечен вестник на Областния комитет на Югославската комунистическа партия за Македония, излизал от юли 1940 година в Скопие.

Вестникът е списван на сръбски език и на македонски диалект и е печатан на циклостил. Излизат общо четири броя. Вестникът отразява предимно политиката на ЮКП по политическите и стопанските въпроси – аграрният, тютюневия въпрос, но се занимава и с националния въпрос и с организационните проблеми на партията.[1] Във връзка с чествуването на Илинденското въстание „Билтен“ пропагандира мисълта на Гоце Делчев „Свободата на Македония е дело на самите македонци. Тя лежи във вътрешното въстание“. Вестникът е против „насилията и угнетителските режими над македонците, за свободата и равноправието на македонците и за освобождението на страната от великосръбския, българския и гръцкия империализъм“, както и за изгонване на всички колонисти от Македония без разлика на тяхното социално положение.[2] „Билтен“ полемизира с Никола Вулич и отстоява схващането за националната индивидуалност на македонците.

По-късно, с нарастването на възможността за присъединяване на Вардарска Македония към България, „Билтен“ се обръща изцяло срещу България и българщината и отстоява целостта на Югославия. Според вестника „С преминаването на македонците под властта на цар Борис абсолютно няма да се промени положението на Македония. Вместо сръбски жандарми ще има български и т.н. Македонците ще бъдат преследвани от българските власти така, както са преследвани от сръбските империалисти. Българските жандарми не по-малко умеят да псуват „вашата мамка македонска“.“ Вестникът се обявява за обща борба на македонците с другите югославски народи за свобода и национална независимост.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 152. (на македонска литературна норма)
  2. Палешутски, Костадин. Югославската комунистическа партия и македонският въпрос, 1919 – 1945. // Издателство на Българската Академия на Науките, София, 1985, стр. 263. Посетен на 8 юни 2013 г..
  3. Палешутски, Костадин. Югославската комунистическа партия и македонският въпрос, 1919 – 1945. // Издателство на Българската Академия на Науките, София, 1985, стр. 264. Посетен на 8 юни 2013 г..
     Портал „Македония“         Портал „Македония