Биологично действие на радиоактивността

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Радиоактивността има неблагоприятни последици за отделния индивид, но е от огромно еволюционно значение.

Всички живи същества са подложени на радиоактивно лъчение. Източниците му се делят на две групи: антропогенни (резултат от човешка дейност) и естествени – лъчения от природните радиоактивни елементи и космическите лъчения. Естествената радиация, предизвиквайки мутации, е главен фактор в еволюцията на живите организми. Продължителното радиоактивно облъчване на живи организми довежда до соматични (за отделния индивид) или генетични увреждания (предавани в следващите поколения).

Видовете облъчвания може да бъдат от източници, разположени извън тялото, или вътрешни, когато се погълне радиоактивен елемент, но и в двата случая се развива остра лъчева болест, която има 5 форми:

  • Мълниеносна
  • Церебрална
  • Токсемична
  • Стомашно-чревна
  • Костно-мозъчна форма[1]

При малки, но постоянни дози радиация, или при несмъртоносни еднократни дози, ефектът се проявява след известно време с развитието на хронична лъчева болест. Един от симптомите на болестта е умереното намаляване на броя на кръвните клетки, но се наблюдават и някои общи прояви като вялост, раздразнителност, потене, безапетитие. Хроничната лъчева болест може да доведе до развитие на раково заболяване.[2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Максимов, Максим. Физика и астрономия. Булвест2000, 2018. ISBN 978-954-18-1225-9. с. page=93 – 94.
  2. План за защита при бедствия на област Смолян // Областна администрация Смолян. Стратегии и планове. 2012. с. 35.
  3. Radiation sickness // MedlinePlus – United States National Library of Medicine.