Бискин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Héraldique meuble Bisquine.svg

Бискин (на френски: Bisquine) – старинен френски ветроходен риболовен съд. До началото на 20 век бискините са използвани в залива Мон Сен-Мишел (на френски: Baie du mont Saint-Michel) от Сен Мало до Гранвил за лов на стриди. Бискин е изобразен на герба на град Канкал, който влиза в същия департамент, както и Сен Мало. Също са провеждани регулярни регати между бискини, победителите на които получават парично възнаграждение.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Тези съдове имат три мачти и от шест до девет ветрила, основните от които – люгеререн тип. При сравнително неголемият им корпус ветрилата на бискините достигат площ от 430 m², което дава на съда достатъчна мощност да влачи по дъното снаряд за добив на мекотели или да развива висока скорост.

Съвременност[редактиране | редактиране на кода]

В наше време има построени точни копия на бискини – „La Cancalaise“, „La Granvillaise“ и „L'Ami Pierre“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • 100 легендарных кораблей, Доминик ле Брен (изд. Астрель, пер. Ю. Н. Кабановой)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бискина“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.