Битка на Кърбавско поле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка на Кърбовското поле
Стогодишната хърватско-османска война
Battle of Krbava plan.png
Информация
Период 9 септември 1493 г.
Място Лика
Резултат Решителна победа за османците. Начало на османското овладяване на хърватските земи
Воюващи страни
CoA of the Kingdom of Croatia.svg Хърватско кралство,
Кралство Унгария
Zulfikar flag.png Османска империя
Командири
Емерик (Мирко) Деренчин Хадим Якуб паша
Сили
~ 10,000 ~ 8,000

Битката на Кърбавското поле в Лика се разиграва на 9 септември 1493 г. между войските на Хърватското кралство, което е в хърватско-унгарска уния - от една страна, и Османската империя.

Битката завършва с пълно поражение на хърватската армия, и бележи началото на периода на завладяването от османците на хърватските земи, което завършва след битката при Сисак (1593) с формирането на известния Босненски еялет.

Хърватската армия е в състав от около 10 000 души, от които 8000 е пехотата, а останалите - тежка конница. Тя се командва от бана на Хърватия - Емерик (Мирко) Деренчин, по произход - унгарец. Османските сили наброяват около 8000 души почти изцяло лека кавалерия (акънджии), водени от босненския санджакбей Хадим Якуб паша - после бейлербей на Румелия.

Битката на кърбавското поле е предшествана от османското завоюване на Босна и завоюване на Херцеговина. В края на 15 век, унгарското кралство е заето основно с отбраната на панонската равнина и хърватските земи са оставени на самозащита на хърватската аристокрация, която се е укрепила по замъците си с малки гарнизони. Тези единици не са били в състояние да предотвратят честите набези на османските акънджии, често достигащи надълбоко в хърватска територия. През 1478 г. османците нахлуват дълбоко в земите на Хабсбургите, ограбвайки и палейки по цяла Хърватия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]