Битка при Босненските планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Битка при Босненските планини
Хърватско-български войни
Информация
Период 27 май 927
Място планините на източна Босна (днешна източна Босна и Херцеговина)
Резултат Убедителна хърватска победа
Воюващи страни
Хърватско кралство Първа българска държава
Командири
Томислав алогоботур
Сили
160 000 30 000
Жертви и загуби
неизвестни тежки

Битката при Босненските планини се провежда между армиите на българския цар Симеон I и хърватския крал Томислав.

Причини за войната[редактиране | редактиране на кода]

Симеон започва подготовка за своята коронация през лятото на 927 г. Внезапно решава да води война срещу Хърватското кралство.

Причината е, че Томислав приема и защитава сърбите, които са изгонени от Симеон от княжеска Сърбия. По всяка вероятност, обаче, главната причина е, че Симеон, ако бъде коронясан от папския легат, се страхува от атака на византийския император подкрепена от Томислав. Император Роман Лакапин печели приятелството на Томислав и признавайки го за княз няколко години преди това като му дава византийска далмация и го признава за княз (Папа Йоан X го признава през 925 г). През лятото на 926 Томислав изпраща войските си, за да прогонят сарацините от град Сипонт, който принадлежи на византийската провинция Лангобардия. Това събитие е достатъчно доказателство за Симеон, че хърватите ще вземат страната на византийският император и че ще го подкрепят активно и за в бъдеще. По тази причина, следващата пролет Симеон изпраща голяма армия срещу хърватите, която е посрещната от армията на Томислав в планинския регион на Източна Босна на 27 май 927 г.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Според византийският историк Константин Багренородни, крал Томислав води армия от 160 000 души (60 000 конница и 100 000 пехота), а силата на армията на Симеон е неизвестна, но може би около 30 000-70 000 души. За предводителя на българите е известно само, че е носил титлата алогоботур.

Според исторически източници, хърватските сили под ръководството на княза си напълно унищожават българската армия. Ключа към триумфа на Томислав е вероятно избора на терен, на който битката се провежда: хърватските войници са по-умел в битка на планинския терен на Босненските планини. Големите военни умения на хърватския крал и на неговата конница също може би са решаващ фактор за загубата на българите.