Битка при Хангут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Хангут
Велика Северна война
Руската победа при Хангут, картина от Морис Бакоа, 1724 г.
Информация
Период27 юли 1714 г.
МястоХангут, Балтийско море
Страни в конфликта
Швеция Руска империя
Жертви и загуби
Карта
Битка при Хангут в Общомедия

Битката при Хангут (на шведски: Hangö, Hangut; на руски: Гангут) е първото голямо морско сражение между флотовете на Русия и Швеция по време на Великата Северна война. Състои се на 27 юли 1714 г. при носа Хангут на финландското крайбрежие на изхода на Финския залив в Балтийско море, близо до днешния град Ханко.

Ход на военните действия[редактиране | редактиране на кода]

За да не рискува линейните си кораби, Петър I изпраща галерния флот на адмирал Апраксин да пробие пътя до Або (днес Турку). С 99 галери русите притискат шведска ескадра, командвана от Ереншелд, в дълбокия залив западно от носа и я атакуват. 9-те шведски кораба (от тях 7 линейни) посрещат русите с масиран огън и на два пъти ги принуждават да отстъпят. Апраксин решава 3-та атака да бъде насочена към фланговете на противника и по този начин успява да вземе шведите на абордаж. Всички кораби и самият Ереншелд попадат в плен.

Резултат[редактиране | редактиране на кода]

Битката дълбоко впечатлява шведите, които дотогава не само са господствали в морето, но и са блокирали руските брегове. Стратегическите последствия са, че след нея цялото крайбрежие на Финландия е контролирано от русите, които лесно могат да атакуват самата Швеция.