Битки при Лексингтън и Конкорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битки при Лексингтън и Конкорд
Американска война за независимост
Battleoflexingtonengraving.jpg
Информация
Период 19 април 1775 г.
Място Лексингтън, Конкорд, Масачузетс
Резултат Победа за колониалистите, начало на Американската война за независимост
Воюващи страни
Провинция Масачузетс Бей Flag of Great Britain (1707–1800).svg Великобритания
Командири
Джон Паркър
Уилям Хийт
Джоузеф Уорън
Франсис Смит
Джон Питкерн
Хю Пърси
Сили
Лексингтън: 77
Конкорд: 400
Края на битката 3800
Тръгнали от Бостън: 700
Лексингтън: 400
Конкорд 100
Край на битката 1500
Жертви и загуби
49 убити
39 ранени
5 изчезнали
73 убити
174 ранени
53 изчезнали
Битки при Лексингтън и Конкорд в Общомедия

Битките при Лексингтън и Конкорд са първите военни сражения от Американската война за независимост.

Те се състояват на 19 април 1775 г. в Мидълсекс, щата Масачузетс, край градовете Лексингтън, Конкорд, Менотоми (днешен Арлингтън) и Кеймбридж близо до Бостън. Битките ознаменуват избухването на открити враждебни действия между Кралство Великобритания и неговите Тринадесет колонии в континентална Британска Америка.

На около 700 редовни войници от британската армия, под командването на подполковник Франсис Смит се дават тайни заповеди да превземат и унищожат военни припаси, които се твърди, че се съхряват от Масачузетското опълчение в Конкорд. Чрез ефективно събиране на разузнаване колониалисти-патриоти получават информация преди експедицията, че техните припаси може да са подложени на риск седмици преди експедицията и са преместили повечето от тях на други места. Те също получават подробности за британски планове в нощта преди битката и успяват бързо да уведомят опълченията от района за придвижването на противника.

Първите изстрели са изтреляни по изгрев слънце в Лексингтън. Редовната войска превъзхожда по численост опълчението, което се отдръпва и редовните части отиват в Конкорд, където търстят припасите. При Северния мост на Конкорд, около 500 опълченци се бият и побеждават три роти от кралските войски. Превъзхожданите по численост редовни части се оттеглят от американските минътмен след битка на открита територия.

Скоро след това пристигат още опълченци и нанасят тежки жертви на редовните восйки, които се отрдръпват към Бостън. При връщането си в Лексингтън, Експедицията на Смит е спасена от подкрепеления под командването на подполковник Хю Пърси. Комбинираната сила сега от над 1700 мъже, се връща в Бостън под ожесточен огън в тактическо отстъпление и накрая достига безопасността на Чарлстаун. Събраните опълчения блокират тесните подстъпи откъм сушата на Чарлстън и Бостън, започвайки обсадата на Бостън.

Ралф Уолдо Емерсън в своя „Конкорд химн“ описва първия изстрел, изстрелян от патриотите при Северния мост, като „изстрелът, чут из целия свят“.