Британска Америка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Британска Америка
1607 – 1783
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Британска Америка през 1763 г.
Британска Америка през 1763 г.
Континент
Столица
Официален език
Религия
Валута
Предшественик
Английска колониална империя
Наследник
Британска Америка в Общомедия

Британска Америка е анахронистичен термин за описание на териториите под контрола на британската корона в днешна Северна Америка (включително Бермуда), Централна Америка, Карибските острови и Гаяна. Формално британските колонии в Северна Америка са известни като Британска Америка[1] и Британски Западни Индии до 1776, когато Съединените американски щати обявяват своята независимост. След това Британска Северна Америка (или просто Канада) се използва за описване на остатъка от британските континентални северноамерикански владения. Терминът „Британска Северна Америка“ за пръв път се използва неформално през 1783, но е необичаен преди Доклада за работите на Британската Северна Америка (1839), наречен Дърамски доклад.

Британска Америка спечелва големи нови територии с Парижкия договор след Френската и индианска война, с който приключва участието на Великобритания в Седемгодишната война. В началото на Американската война за независимост през 1775 Британската империя включва двадесет колонии северно и източно от Нова Испания (днешни зони на Мексико и Западните Съединени щати). Източна Флорида и Западна Флорида са предадени на Испания с Парижкия договор от 1783 г., който слага успешен край на Американската революция и след това отстъпени от Испания на Съединените щати през 1819 г. Всички останали колонии на Британска Северна Америка, с изключение на Британските Западни Индии, се обединяват между 1867 и 1873 и образуват доминиона Канада. Доминионът Нюфаундленд се присъединява към Канада през 1949 г.

Списък на колониите през 1775 г.[редактиране | редактиране на кода]

Тринадесетте колонии, които формират първоначалните щати в САЩ:

Колонии на Нова Англия (Ню Ингланд)
Средни колонии
Южни Колонии

Други британски колонии и територии (1763 – 1783), които в крайна сметка стават част от САЩ, отстъпени от Великобритания на Испания през 1783:

Британски колонии и територии, които в крайна сметка стават част от Канада:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]