Бишкекско леко метро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бишкекско леко метро
Бишкек метросы
Информация
Статусв строеж
МястоБишкек, Киргизстан
Станции20
Брой линии3
Табло, показващо дневното разписание на крайградските влакове на гара Бишкек-2

Бишкекско леко метро (на руски: Бишкекское лёгкое метро; на киргизки: Бишкек метросы) ще се нарича метрото в град Бишкек. То е ще бъде първото, което ще бъде изградено в Киргизия.

Във връзка с бурното развитие на града (от 625 хил. през 1991 г., 880 хил. през 2006 г. и предполагаемо население през 2025 г. – 1 млн. 200 хил. души) и нарастващия транспортен трафик Бишкекското кметство и Градският съвет (Кенеш) вземат решение за изграждането на метро.

Според руските метростроители, каменистата почва е подходяща за изграждане на подземно метро, но с цел икономия на средства ще бъде изградено леко метро с надземни станции в централната част на града и наземни в покрайнините.

Предполага се изграждането на 2 линии с обща дължина 14,8 км, по образец на Бутовската линия на Московското метро.

Първата линия (отначало с 4 – 5 станции) ще свърже южните микрорайони и центъра, а по-късно ще бъде продължена на север.

Втората линия ще бъде изградена в направление изток-запад и също ще преминава през централната част на града.

Освен това в града се предвижда изграждането на вътрешноградска експресна ЖП линия, която ще свърже ЖП гара Кемин с международното летище Манас.

Предполага се, че линиите на лекото метро и градската железница ще поемат 60 – 70 % от вътрешно-градските пътнически превози.

Предполагаема цена на изграждането на системата на метрото – 444 млн. щ. долара. Към стрителството ще бъдат привлечени чуждестранни инвеститури, вероятно китайски.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]