Благой Максев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Благой Максев
български революционер
Роден
Починал

Образование Серско българско педагогическо училище

Благой Иванов Максев (Максимов) е български учител и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Максев е роден в 1881 година в Мехомия, в Османската империя, днес България. Завършва българското училище в Сяр. Баща му е член на основания от Васил Левски революционен комитет в Разлога. Благой Максев работи като учител в родния си град в периода 1906 – 1910 година и като такъв е и член на околийския комитет на ВМОРО. Арестуван е за революционна дейност и е изтезаван от турците. Става банков чиновник след Балканската война, а после се занимава с търговия.

След войните участва в дейността на ВМРО. Къщата му в Мехомия е превърната в щаб на михайловисткото крило на организацията след убийството на Александър Протогеров в 1928 година.[1]

През септември 1944 година е арестуван и на 6 октомври е убит с още 12 души свои съграждани в местността Лушин, край Добринища.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гаджев, Иван, „Иван Михайлов (отвъд легендите)“, Том I, София 2007, Университетско издателство „Свети Климент Охридски“, стр. 133.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 96.
     Портал „Македония“         Портал „Македония