Бланш Бургундска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бланш Бургундска
кралица на Франция
Blanka2.jpg
Управление 3 януари 132219 май 1322
Наследила Жана Бургундска
Наследена от Мария Люксембургска
Лични данни
Родена
около 1296 г.
Починала
Погребанаа в Мобюисон, Франция
Семейство
Династия Дом Шалон, Капетинги
Баща Отон IV
Майка Матилда д`Артоа
Брак Шарл IV
Потомци Жана, Филип
Бланш Бургундска в Общомедия

Бланш Бургундска (род.ок.1296-април 1326) е дъщеря на графа на Бургундия Отон IV и на Матилда д`Артоа, известна още като Мао д`Артоа, графиня на Артоа. Бланш е кралица на Франция за няколко месеца през 1322 г.

Брак, съдебен процес и анулиране[редактиране | редактиране на кода]

През 1308 г. Бланш е омъжена за третия син на крал Филип IV Хубави и Жана I Наварска Шарл, бъдещия крал Шарл IV.

По съобщения на хронисти от това време, Шарл безумно обича Бланш, затова за него става истински удар, когато узнава за нейната измяна.

Изневяра[редактиране | редактиране на кода]

През 1314 г. Бланш е обвинена заедно със сестра си Жана Бургундска и етърва си Маргьорит Бургундска в съпружеска изневяра. Целомъдреният Филип IV побеснял от ярост, разбирайки от своята дъщеря Изабел, кралицата на Англия, за измяната на своите снахи, той предава на историята гласност и подвежда Бланш и Маргьорит (жена на Луи Х) на публичен съд. Осъждат ги на доживотен затвор и ги задължават да присъстват на екзекуцията на своите любовници — рицарите Филип и Готие д’Оне. Шарл IV през целия си живот е слабохарактерен и доста ограничен човек, той се опитва да се застъпи за своята жена, но всички перове на Франция застават против него, въпреки че първата в съвета на перовете е графиня Матилда Артоа, майка на Бланш — Шарл е само най-малкия син на краля Филип IV и няма никаква политическа заинтересованост към брака между него и дъщерята на графиня Матилда. Скандалът с измяната на Бланш и Маргьорит по волята на съдбата впоследствие довежда до драматични последствия за Франция.

След като се признава за виновна, Бланш е затворена за седем години, като след изтичането на този срок ѝ е разрешено да се замонаши.

Руини от Шато-Гайар

Наказание и затвор[редактиране | редактиране на кода]

Маргарита и Бланш Бургундска са заключени в замък Шато-Гайар. През 1315 година пред очите на Бланш убиват нейната съкамерница Маргарита Бургундска, след което съзнанието ѝ се нарушава. По съобщение на хрониста Гийом дьо Нанжи, Бланш забременява в затвора.

Тя е все още в затвора, когато става кралица на Франция на 21 февруари 1322 г., Шарл IV отказва да я помилва и на 19 май същата година бракът им е анулиран от папа Йоан XXII.

Бланш умира в абатство Мобюисон около Понтуаз, Франция през април 1326 г.

Бланш във френската литература[редактиране | редактиране на кода]

Бланш Бургундска е една от героините от цикъла исторически романи „Прокълнатите крале“ на френския писател Морис Дрюон и драмата „Нелската кула“ на Александър Дюма.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Auguste Wahlen. Nouveau dictionnaire de la conversation; ou, Répertoire universel, 1884, a. 362.
  • Hilda Johnstone. Francia: gli ultimi Capetingi, cap. XV, vol. VI (Declino dell’impero e del papato e sviluppo degli stati nazionali) della Storia del Mondo Medievale, 1999, pp. 569-607.