Жана I Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жана I Наварска
Jeanne I de Navarre
кралица на Франция и Навара
JanaNavarra BNf.jpg
Родена
Починала
2 април 1305 г. (32 г.)
Венсен, Франция
Погребана Сен Дени, Сен Дени, Франция

Религия християнство
католицизъм
Управление
Период 1274 – 1305
Предшественик Анри I
Наследник Луи X
Семейство
Род Дом Блоа
Баща Анри I
Майка Бланш дьо Артоа
Съпруг Филип IV (23 август 1284 – 10 април 1305)
Деца Луи X
Филип V
Шарл IV
Изабела Френска
Жана I Наварска в Общомедия

Жана I Наварска (на френски: Jeanne Ire de Navarre, Jeanne de Champagne; * 14 януари 1273 или 1271, Бар-сюр-Сен, Графство Шампан, Франция; † 4 април 1305) е потомствена кралица на Навара (1274 – 1305) и кралица на Франция (1285 – 1305), съпруга на крал Филип IV Хубави.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Жана е родена около 1271 в Бар-сюр-Сен, Графство Шампан, Франция. Тя е дъщеря на Анри I, крал на Навара и граф на Шампания, и Бланш дьо Артоа.

Кралица на Навара[редактиране | редактиране на кода]

През 1274 г. бащата на Жана умира без да остави мъжки наследник на наварския трон. Със смъртта на Анри се слага край на мъжката линия на династията Шампан, управляваща Навара от 1234 г. Единствен законен наследник на наварската корона остава 3-годишната Жана и така тя е обявена за кралица на Навара. Очаква се управлението на Навара и Шампан да поеме бъдещият ѝ съпруг, който jure uxoris трябва да получи титлата крал на Навара. Жана получава като наследство и земите на Графство Шампан.

Като регент от името на невръстната Жана управлява майка ѝ Бланш дьо Артоа. Новата кралица и майка ѝ трябва да защитават владенията си от домогването на различни чуждестранни сили, които смятат, че лесно могат да заграбят от малката наследничка богатите владения на Шампан и Навара. Това принуждава Бланш да потърси подкрепа за дъщеря си от френския крал Филип III.

Брак Филип IV Хубави и кралица на Франция[редактиране | редактиране на кода]

На 6 август 1284 г. 13-годишната Жана се омъжва за наследника на френската корона, Филип Хубави, който е обявен за jure uxoris крал на Навара.

През 1285 г., когато Филип заема френския престол като крал Филип IV Хубави, Жана е обявена и за кралица на Франция. Оттогава короните на Франция и Навара остават обединени в продължение на половин век до смъртта на крал Шарл IV.

През 1297 година Жана изпраща армия против Анри III, граф дьо Бар, който вдига бунт против нея, като графиня на Шампан.

През 1302 година Жана прави дарение и учредява прочутия Наварски колеж в Париж.

Жана Наварска умира при мистериозни обстоятелства на 4 април 1305 година по време на раждане, а един хроникьор обвинява Филип IV Хубави в това, че има пръст в смъртта на съпругата си.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Жана Наварска и Филип IV Хубави имат седем деца:

Тримата синове на Жана Наварска се възкачват последователно на френския престол, а единствената ѝ оцеляла дъщеря става кралица на Англия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]