Жана I Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жана I
кралица на Франция и Навара
JanaNavarra BNf.jpg
Наследила Анри I
Наследена от Луи X
Лични данни
Родена
Бар-сюр-Сен, графство Шампания, Франция
Починала
Погребанаа в Сен Дени
Семейство
Династия Блоа-Шампан
Баща Анри I
Майка Бланш дьо Артоа
Брак Филип IV Хубави.
Потомци Луи Х, Филип V, Шарл IV, Изабела
Герб COA french queen Jeanne de Champagne.svg
Жана I в Общомедия

Жана I Наварска (на френски: Jeanne Ire de Navarre, Jeanne de Champagne, 14 януари 1273 или 1271Бар-сюр-Сен, графство Шампан, Франция – 4 април 1305) е потомствена кралица на Навара (1274 – 1305) и кралица на Франция (1285 – 1305), съпруга на крал Филип IV Хубави.

Произход и управление[редактиране | редактиране на кода]

Жана е родена около 1271 в Бар-сюр-Сен, графство Шампан, Франция. Тя е дъщеря на Анри I, крал на Навара и граф на Шампания, и Бланш дьо Артоа.

личният печат на кралица Жана

През 1274 г. бащата на Жана умира без да остави мъжки наследник на наварския трон. Със смъртта на Анри се слага край на мъжката линия на династията Шампан, управляваща Навара от 1234 г. Единствен законен наследник на наварската корона остава тригодишната Жана и така тя е обявена за кралица на Навара. Очаква се управлението на Навара и Шампан да поеме бъдещият ѝ съпруг, който jure uxoris трябва да получи титлата крал на Навара. Жана получава като наследство и земите на графство Шампан.

Акт на дарение на Колеж дьо Навара в Париж, от 25 март 1305 от Жана, малкото приложение е нотариален акт

Като регент от името на невръстната Жана управлява майка ѝ Бланш дьо Артоа. Новата кралица и майка ѝ трябва да защитават владенията си от домогването на различни чуждестранни сили, които смятат, че лесно могат да заграбят от малката наследничка богатите владения на Шампан и Навара. Това принуждава Бланш да потърси подкрепа за дъщеря си от френския крал Филип III.

Управление и брак[редактиране | редактиране на кода]

  • На 6 август 1284 г. тринадесетгодишната Жана се омъжва за наследника на френската корона, Филип Хубави, който е обявен за jure uxoris крал на Навара.
  • През 1285 година когато Филип заема френския престол като крал Филип IV Хубави, Жана е обявена и за кралица на Франция. Оттогава короните на Франция и Навара остават обединени в продължение на половин век до смъртта на крал Шарл IV.
  • През 1297 година Жана изпраща армия против Анри III, граф дьо Бар, който вдига бунт против нея, като графиня на Шампан.
  • През 1302 година Жана прави дарение и учредява прочутия Наварски колеж в Париж.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Жана Наварска и Филип IV Хубави имат седем деца:

Тримата синове на Жана Наварска се възкачват последователно на френския престол, а единствената ѝ оцеляла дъщеря става кралица на Англия.

Смъртта на Жана

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Жана Наварска умира при мистериозни обстоятелства на 4 април 1305 година по време на раждане, а един хроникьор обвинява Филип IV Хубави в това, че има пръст в смъртта на съпругата си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]