Близнята

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Близнята (от на руски: близнята – близнета, близнаци) специфичен вид артилерийски оръдия, изобретен от генерал-фелдцейхмейстера граф Пьотр Шувалов (през 18 век) и наречен също „наново инвентовано полково оръдие“.

Състои се две леки гаубици, разположени на един общ лафет. Граф Шувалов предлага замяната на цялата полкова артилерия с този вид оръдие. За всеки полк се предполага да имат по 4 подобни оръдия, които да използват 6-фунтови гранати, картеч и запалителни снаряди. Преимуществото на близнятата пред 3-фунтовите полкови оръдия се заключава в несравнено по-силното действие на гранатите и картеча.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Близнята“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.