Боденско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сателитна снимка на Боденското езеро

Боденското езеро, известно още като Бодензее (на немски: Bodensee) или „Швабско море“ и езеро Констанц (на френски), е езеро на река Рейн, разположено между Германия, Швейцария и Австрия,[1] в североизточния край на Швейцарското плато.

История[редактиране | редактиране на кода]

Археологическите разкопки свидетелстват, че териториите около езерото са били населени още през 3000 пр.н.е. Около 400 пр.н.е. областта е населявана от келти. През 15 пр.н.е. римляните завладяват териториите около езерото. Римските названия са съответно Lacus Brigantia или Lacus Brigantinus. Важни римски градове са били Constantia (днес Констанц) и Arbor felix (днес Арбон). Сегашното име Бодензее датира от 830 г. Около езерото са водени важни битки по време на Тридесетгодишната война и през 1799 г. по време на Коалиционните войни Австрия срещу Франция.

География[редактиране | редактиране на кода]

Боденското езеро при Фридрихсхафен

Езерото е едно от най-големите в Германия и трето по големина в Централна Европа след езерото Балатон и Женевското езеро. Площта му възлиза на 536 кв.км, най-дълбокото място се намира на 254 м., а средната дълбочина е 90 м. Немската част на езерото е дълга 173 км, швейцарската 72, а австрийската 28 км. Интересно е, че няма общоприето споразумение къде точно минава границата между отделните страни вътре в езерото. Според Швейцария тя минава по средата, според Австрия езерото е съвместно владение (кондоминиум) на всички държави по бреговете му, а Германия няма ясна позиция.

Трите най-големи острова на езерото са

  • Райхенау (Reichenau)
  • Майнау (Mainau)
  • Линдау (Lindau)

Областта около езерото е известна като лозарски регион.

Езерото е било образувано по време на Ледниковата епоха от Рейнския ледник и река Рейн продължава да се влива в югоизточната му част и да изтича от северозападната.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Боденското езеро е централна туристическа атракция в Германия. През лятото по него се организират екскурзии с различни по големина плавателни средства. Забележителности са островът на цветята Майнау с много разнообразни тропически видове, манастирът на Райхенау (включен в списъка на ЮНЕСКО), средновековният старинен град на остров Линдау. Островите предлагат много възможности за колоездачни обиколки, както и плаване с яхти. В северната част на езерото има възможност за гмуркане и подводни спортове.

Интересни за посещение са градовете: Линдау, Фридрихсхафен с музея на Цепелин, Меерсбург, Констанц, Юберлинген в Германия, Брегенц в Австрия, Роршах и Романсхорн в Швейцария.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]