Бора Бора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бора Бора
Bora-Bora
Знаме
      
Изглед от Бора Бора
Страна Френска Полинезия
АкваторияТихи океан
Площ38 km²
Население10 605 души (2017)
279 души/km²
Най-висока точка727 m н.в.
-16.4944° с. ш. -151.7364° и. д.
Местоположение в Тихи океан
Бора Бора в Общомедия

Бора Бора (на френски: Bora Bora) е малък остров от архипелага Дружествени острови на Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и риф. В центъра му е разположен застинал вулкан. Най-високата му точка е 727 метра, а площта му е 29 квадратни километра. По данни от преброяването през август 2007 г. жителите му са 8880 души.

Първите заселници полинезийци идват на острова през 4 век. Европейците стъпват на него през 1722 г. През 1842 г. става протекторат на Франция. По време на Втората световна война американците го превръщат в стратегическа военна база. Макар че е официално закрита на 2 юни 1946 г., много американци толкова харесват острова, че остават на него.

История[редактиране | редактиране на кода]

Abel Aubert Dupetit Thouars превзема архипелага на Таити на 9 септември 1842

Островът е населен от полинезийски заселници около 4 век. Предишното полинезийско име на острова е Вавау. Първото европейско наблюдение е направено от Якоб Рогевеен през 1722. Джеймс Кук наблюдава острова през 1770 и същата година стъпва на сушата. Лондонското мисионерско общество пристига през 1820 г. и през 1890 г. основава протестантска църква. През 1842, след действията на адмирал Абел Обер Дюпети, Бора Бора е протекторат на Франция. Тъй като в таитиянския език не присъства звук /б/, островът всъщност се нарича Пора Пора, но в началото посетители на острова чуват погрешно името му.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Bora Bora Pearl Beach Resort

Днес островът се издържа главно от туризма. През последните няколко години няколко курорти са построени по малки острови около лагуната. Преди тридесет години, Хотел Бора Бора е построил първото бунгало на кокили над водата над лагуната и днес, бунгалата над вода са стандартна характеристика на повечето курорти Бора Бора. Качеството на тези бунгала варира от сравнително евтини, до много луксозни и скъпи места за престой. Повечето от туристическите дестинации са по вода, но е възможно да посетят забележителностите на земя, като оръдия на Втората световна война. Air Tahiti има пет или шест полета на ден до Бора Бора – Летище Motu Mute от Таити (както и от други острови).

Въпреки че френският и таитянският са основните езици, говорени от жителите, хората в контакт с туристите като цяло имат някои познания по английски език. Повечето посетители на Бора Бора са американци, японци или европейци. Обществен транспорт на острова не съществува. Коли под наем и велосипеди са препоръчваният метод за транспорт. Има и малки забавни коли под наем в Vaitape. Гмуркане с шнорхел и гмуркане в и около лагуната на Бора Бора са популярни дейности. Много видове акули и скатове обитават водата.

В допълнение към съществуващите острови на Бора Бора (Motu в Taihitian), остров Motu Marfo (направен от хората) е добавен в североизточната част на лагуната върху имуществото на Св. Regis Resort.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]